Noi strategii de control al cancerului în România pentru perioada 2016-2020

Noi strategii de control al cancerului în România pentru perioada 2016-2020

Ministerul Sănătății a prezentat miercuri primul Plan Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC), care înglobează strategii noi de control al cancerului în România, conform direcțiilor comune de la nivel european în ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a afirmat cu acest prilej că acest plan vizează în principal următoarele direcții de acțiune: o mai bună înregistrare a îmbolnăvirilor la Registrele de Cancer, promovarea unui stil de viață sănătos, cu înțelegere, evitarea și combaterea factorilor de risc, măsuri de prevenire primară prin politici de vaccinare împotriva hepatitelor cronice și a infecțiilor cu virus HPV, continuarea și îmbunătățirea performanțelor programului național de screening al cancerului de col uterin.

Astfel, sunt prevăzute noi programe pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de sân și cancerul colorectal, strategii de îmbunătățire a performanței actualului Program Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, cu pilotarea regională a screening-ului primar HPV (Human Papilloma Virus), conform recomandărilor recente ale Ghidurilor Europene.

O componentă importantă a planului o reprezintă promovarea unui comportament preventiv, prin informarea populației în vederea evitării factorilor de risc, a expunerilor la noxe, pentru reducerea riscului global de cancer, precum și prin politici de vaccinare împotriva hepatitei B și a infecțiilor cu virus HPV.

De asemenea, PNCC vizează și programe pilot regionale noi de screening al cancerelor mamare și colorectale, măsuri de asigurare și control al calității diagnosticului, tratamentului multimodal și urmăririi în timp, un nou capitol important de măsuri cu caracter social bazat pe colaborări cu multipli actori din alte sectoare guvernamentale și actori nonguvernamentali cu portofoliu legat de asistarea bolnavilor de cancer, organizații de pacienți, noi proiecte de formare profesională și de cercetare în oncologie.

Potrivit reprezentanților ministerului, asociațiile de pacienți sunt invitate să participe în grupul de lucru care va funcționa sub coordonarea Asociației Ligilor Europene de Cancer, reprezentante pe plan intern de Societatea Română de Cancer și de Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer.

În acest sens, Asociația Ligilor Europene de Cancer va desemna o organizație de pacienți din România, parteneră, ca reprezentant în colaborarea din cadrul Parteneriatului Comun CanCon (Cancer Control Joint Action). Aplicarea măsurilor incluse în Planul Național de Control al Cancerului se va realiza conform unor strategii pe termen scurt, mediu și lung.

Ministerul Sănătății va propune planul spre adoptare, prin hotărâre de guvern, pe agenda de lucru a Secretariatului General al Guvernului în luna iunie.

AGERPRES/(A, AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)

Citiți mai mult:

Cioloș: Planul Național de Control al Cancerului ar putea fi adoptat prin HG, până în iunie

Dîncu: Vor fi asigurate fondurile necesare pentru a pune în practică Planul Național de Control al Cancerului

Patriciu Achimaș-Cadariu: Chiar și cu un sistem perfect de screening pot să apară îmbolnăviri

Cezar Irimia (FABC): Sper să fie implementat curând Planul Național Multianual Integrat de Control al Cancerului


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...