Nominalizat pentru conducerea CIA, William Burns consideră China drept un 'adversar autoritar'

Nominalizat pentru conducerea CIA, William Burns consideră China drept un 'adversar autoritar'

William Burns, nominalizat de preşedintele american Joe Biden pentru funcţia de director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a declarat miercuri în Senat că pentru securitatea naţională a SUA competiţia cu China şi contracararea leadershipului ei ''agresiv'' sunt esenţiale, transmite Reuters.

Burns (64 de ani), fost diplomat de carieră care a lucrat atât în administraţii republicane, cât şi în cele democrate, este de aşteptat să obţină facil confirmarea Senatului pentru şefia CIA. El a fost ambasador în Iordania şi Rusia şi a deţinut alte trei poziţii importante în Departamentul de Stat.

În timpul audierii în Comitetul pentru Intelligence al Senatului american, Willian Burns a afirmat că va avea patru principale priorităţi - ''oameni, parteneriate, China şi tehnologie'' - dacă va ajunge să conducă CIA.

El a numit China ''un adversar autoritar, formidabil'', care îşi consolidează capacitatea de a fura proprietate intelectuală, de a-şi reprima poporul şi de a-şi construi influenţă în interiorul SUA.

Burns a accentuat că ameninţările ''cunoscute'' persistă, printre care cele din partea Rusiei, a Coreii de Nord şi a Iranului, alături de riscurile reprezentate de ameninţările cibernetice şi de problemele globale din domeniul sănătăţii.

William Burns şi Jake Sullivan, actualul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, au condus în 2013 negocieri secrete cu Iranul care au contribuit la crearea condiţiilor pentru încheierea acordului nuclear internaţional din 2015. Fostul preşedinte Donald Trump a retras SUA din acest acord în august 2018 şi a reintrodus sancţiuni contra Teheranului, pe care l-a acuzat de încălcarea termenilor înţelegerii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…