Nor de praf descoperit în jurul uneia dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer

Nor de praf descoperit în jurul uneia dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer

Imagini de înaltă rezoluție ale telescopului spațial James Webb dezvăluie două inele de resturi în jurul lui Fomalhaut.

Imagini obținute cu ajutorul telescopului James Webb FOTO: NASA

Astronomii au observat o centură de asteroizi și un nor imens de praf în jurul uneia dintre cele mai apropiate și mai strălucitoare stele de pe cerul nopții, scrie theguardian.com.

Cunoscută sub numele de Fomalhaut, steaua se află la 25 de ani-lumină de Pământ, în constelația Piscis Austrinus, sau Peștele din sud. Deși este cel mai bine văzută din emisfera sudică, poate fi observată dintr-o mare parte a emisferei nordice, mai ales toamna. Datorită strălucirii și poziției sale, este încă folosită pentru navigație.

Observațiile anterioare ale telescopului spațial Hubble și ale altor instrumente au arătat că Fomalhaut, în vârstă de 440 de milioane de ani, este înconjurată de praf și resturi, însă imaginile au oferit doar o imagine parțială a materialului cosmic care înconjoară tânăra stea.

Acum, imaginile de înaltă rezoluție ale telescopului spațial James Webb au dezvăluit împrejurimile stelei în detalii fără precedent. Dincolo de o centură de asteroizi interioară extinsă care se învârte în jurul stelei se află un al doilea inel mai îngust de roci și moloz.

"Ceea ce vedem este praful produs în urma coliziunilor dintre planeteimale, care la rândul lor sunt rămășițele demult uitate ale formării sistemului planetar însuși", a declarat András Gáspár, autorul principal al studiului de la Universitatea din Arizona.

Tot mai departe de Fomalhaut se află un inel exterior de resturi care seamănă cu centura Kuiper a sistemului solar, unde se află Pluto și celelalte planete pitice, Eris, Haumea și Makemake. În acest inel exterior, astronomii au observat ceea ce ei numesc marele nor de praf, pe care îl suspectează că a fost produs atunci când două roci spațiale cu o lățime de peste 400 de mile s-au ciocnit una de cealaltă.

Oamenii de știință au identificat noile caracteristici în imaginile realizate de instrumentul în infraroșu mediu de la bordul telescopului spațial James Webb. Cele trei centuri imbricate și golurile dintre ele sugerează că planete nevăzute se învârt în jurul lui Fomalhaut și modelează sistemul stelar prin câmpurile lor gravitaționale. "Planete cu o masă atât de mică precum Neptun sunt suficiente pentru a sculpta centurile interioare", scriu autorii în Nature Astronomy.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…