Norvegia: A început operaţiunea de excavare a unei bărci vikinge, prima descoperită după o pauză de peste un secol

Norvegia: A început operaţiunea de excavare a unei bărci vikinge, prima descoperită după o pauză de peste un secol

Norvegia a demarat vineri lucrările ce vizează excavarea unei bărci vikinge, prima ambarcaţiune de acest tip care va fi dezgropată în această ţară după mai mult de 100 de ani, în urma unei descoperiri rare, care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să îşi îmbogăţească cunoştinţele despre acea epocă, informează AFP.

Îngropată sub un strat de pământ cu grosimea de aproximativ o jumătate de metru într-un tumulus ce acoperă un mormânt viking, barca din Gjellestad, o localitate din sud-estul Norvegiei, a fost descoperită în 2018 cu ajutorul unui radar.

Rămăşiţele sale se aflau într-o stare foarte precară, potrivit primelor observaţii, iar autorităţile norvegiene au decis să le dezgroape cât mai repede, pentru a evita degradarea lor completă.

Doar trei bărci vikinge în stare bună de conservare au fost descoperite în trecut în Norvegia, precedenta excavare datând din anul 1904, când o astfel de ambarcaţiune a fost găsită în Oseberg. Toate cele trei bărci sunt expuse în prezent într-un muzeu de lângă Oslo.

"Cu atât de puţine bărci descoperite, o nouă barcă vikingă va avea un impact mare asupra înţelegerii ambarcaţiunilor în sine, dar va furniza şi informaţii preţioase pentru a înţelege mai bine acea perioadă istorică în ansamblul ei", a declarat arheologul Knut Paasche de la Institutul norvegian de cercetări asupra patrimoniului cultural (NIKU), citat într-un comunicat.

În epoca vikingilor, pe durata căreia aceşti războinici şi comercianţi din Europa de Nord au străbătut în lung şi-n lat mările între secolele al VIII-lea e.n. şi al XI-lea e.n., se obişnuia ca regii şi demnitarii să fie înmormântaţi în bărci ridicate din apă, aduse pe uscat şi apoi îngropate, alături de diverse obiecte, sub movile de pământ.

"Barca din Gjellestad reprezintă o descoperire de o importanţă naţională şi internaţională excepţională", a declarat într-un comunicat separat ministrul Culturii din Norvegia, Sveinung Rotevatn, care a participat luni la ceremonia de începere a acestor săpături arheologice.

Lucrările de excavare ar trebui să dureze aproximativ cinci luni, potrivit arheologilor norvegieni. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vor să facă și la CCR ce-au făcut la TVR? / Liviu Avram ridică preșul de pe un rahat vârât sub el de actuala Put…

2 Fosta primăriță din Goteborg, al doilea cel mai mare oraș al Suediei, e acum șofer pe mașina de gunoi

3 „Femeia fantastică”, actrița israeliană Gal Gadot, fost soldat, provoacă scandal

4 Așa o fi?

5 CULISE / Cine conduce Departamentul de Lupta Antifraudă, instituția care a sesizat DNA în dosarul care l-ar viza…