Norvegia susţine că are dovezi că Rusia a perturbat sistemul GPS în timpul exerciţiilor NATO

Norvegia susţine că are dovezi că Rusia a perturbat sistemul GPS în timpul exerciţiilor NATO

Norvegia are dovezi electronice că forţele ruse au perturbat semnalele Sistemului de Poziţionare Globală (GPS) în timpul recentelor exerciţii de război ale NATO şi a cerut o explicaţie din partea vecinului său estic, a anunţat luni ministrul apărării acestei ţări nordice, relatează Reuters.

Atât Norvegia, cât şi Finlanda au declarat în noiembrie că Rusia ar fi întrerupt intenţionat semnalele GPS înainte şi în timpul exerciţiilor militare occidentale, ceea ce a afectat de asemenea traficul aerian civil în Arctica.

Atât Norvegia, cât şi Finlanda au protestat faţă de Rusia, care a respins aceste acuzaţii când au fost făcute pentru prima dată.

"Rusia ne-a cerut să le dăm dovada. Le-am dat dovada", a declarat reporterilor ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, adăugând că aceasta constă din măsurători ce arată că semnalele fuseseră blocate.

"Rusia a spus 'mulţumesc, vom reveni când experţii noştri vor revizui acest lucru'. Un astfel de răspuns din partea Rusiei este un lucru pozitiv", a notat el.

"Când eşti vecin cu Rusia, trebuie să ai răbdare", a adăugat el.

Întrebat dacă Rusia ar fi putut viza Norvegia intenţionat, ministrul a răspuns: "Ei au exersat foarte aproape de graniţă şi ştiau că aceasta va afecta zone de cealaltă parte".

Finlanda nu este un membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, dar a participat anul trecut ca aliat la cel mai mare exerciţiu NATO de decenii, implicând forţe din 31 de ţări într-o zonă ce se întinde de la Marea Baltică şi până în Islanda.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina