Norvegia va atinge în 2026 obiectivul de 2% din PIB pentru apărare

Norvegia va atinge în 2026 obiectivul de 2% din PIB pentru apărare

Norvegia intenţionează să crească bugetul apărării la 2% din produsul intern brut până în 2026, conform obiectivului acceptat de mai multă vreme în cadrul NATO, a declarat marţi premierul Jonas Gahr Stoere, conform Reuters.

Steagul Norvegiei - arhiva foto

Cheltuielile pentru apărare ale Norvegiei vor fi anul acesta de 1,4%, arată prognoza bugetară a guvernului de la Oslo, relatează Agerpres.

Cheltuielile Norvegiei pentru apărare ca pondere din activitatea economică generală au scăzut după sfârşitul războiului rece, dar conflictul din Ucraina a arătat necesitatea unei armate mai puternice, a precizat guvernul.

Norvegia a anunţat la mijlocul lunii aprilie expulzarea a 15 angajaţi ai ambasadei Rusiei la Oslo pe care îi consideră "agenţi de informaţii" operând sub acoperirea posturilor diplomatice.

"Aceşti 15 agenţi de informaţii sunt declaraţi indezirabili pentru că desfăşoară activităţi care sunt incompatibile cu statutul lor diplomatic", a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt într-un comunicat.

"Decizia guvernului este ca răspuns la schimbarea situaţiei de securitate în Europa, care a condus la creşterea ameninţării informatice din Rusia", a adăugat Ministerul de Externe norvegian într-un comunicat. "Ofiţerii (de informaţii n.r.) în cauză trebuie să părăsească Norvegia în curând", potrivit comunicatului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”