Nostra Silva: Volumul tăierilor ilegale este sub control; nu este în niciun caz un fenomen de situație excepțională

Nostra Silva: Volumul tăierilor ilegale este sub control; nu este în niciun caz un fenomen de situație excepțională

Fenomenul tăierilor ilegale de păduri este sub control în România și nu vorbim despre o situație excepțională, așa cum se întâmpla în urmă cu doi ani, a afirmat, luni, într-o conferință de presă, Cătălin Tobescu, vicepreședintele Nostra Silva - Federația Proprietarilor de Păduri din România.

'Volumul tăierilor ilegale este sub control, nu este în niciun caz un fenomen de situație excepțională. Fenomenul este redus la nivel de toleranță și care, în mod normal, niciodată nu pot să dispară. Este falsă ideea că există o situație excepțională pe tăierile ilegale. Situația care a existat până în 2014 este radical schimbată astăzi, pentru că avem un cu totul alt context și care se reflectă și la importurile de două milioane de metri cubi care se regăsesc în piață', a spus Tobescu.

Reprezentantul Nostra Silva a susținut că lipsa de resursă de pe piață, indusă de criza licitațiilor și de supra-control, va afecta disponibilitatea de lemn pentru populație.

'A dispărut și lemnul tăiat ilegal din piață, în ultimii doi ani. Cu toate acestea, în primăvară a existat o criză legată de licitațiile masei lemnoase. S-a ajuns la un blocaj total al licitațiilor, ceea ce înseamnă că nu a existat lemn exploatat. Criza de resursă de pe piață, indusă de criza licitațiilor și de supra-control, afectează disponibilitatea resursei pentru populație. Probabil că, în această toamnă, vom vedea că nici la aceste prețuri mari, de 500 de lei pe metrul cub de lemn, nu vom avea lemn', a menționat Cătălin Tobescu.

Potrivit unui studiu publicat și realizat, recent, de compania de consultanță PwC România, industria silvică și de prelucrare a lemnului din România are o pondere totală de 3,5% la formarea PIB, dacă se iau în considerație și efectele indirecte.

Contribuția directă a industriei lemnului la formarea PIB în România a fost relativ constantă în ultimul deceniu (variind între 1,1% și 1,5%). Din acest punct de vedere, România se situa în 2014 pe locul 9 în cadrul Uniunii Europene (1,1% comparativ cu media UE de 0,4%). Dacă se ia în considerație și efectul indirect și cel indus asupra economiei, industria silvică și de prelucrare a lemnului din România contribuie cu 3,5% la PIB, notează autorii studiului.

România deține a opta cea mai mare suprafață împădurită din UE. Astfel, la finalul lui 2015 suprafață forestieră națională era de 6,86 milioane de hectare, cel mai ridicat nivel de la 1929 încoace, însă suprafață forestieră disponibilă pentru exploatare a scăzut cu 18% față de 1990. Ponderea suprafeței împădurite destinată exploatării în suprafața totală împădurită a fost de 67% în 2015 (în scădere de la 88% în 1990). În același timp, țară noastră ocupă doar locul 20 în UE în funcție de gradul de acoperire forestieră. La finalul lui 2015, suprafață forestieră reprezenta 29% din suprafața totală a terenurilor țării, în creștere cu 2% față de 1990.

Astfel, gradul de acoperire forestieră al României se situează sub media UE (37%) și sub obiectivul stabilit prin programul Natura 2000 (40%).

În plus, România are circa 2,2 milioane hectare de terenuri agricole degradate, care ar putea fi utilizate pentru împădurire. Pentru comparație, țările UE cu cea mai mare suprafață de pădure și cel mai mare grad de împădurire sunt: Suedia (28 milioane hectare, 64% acoperire) și Finlanda (22,2 milioane hectare, 66% acoperire) — țări care au și o industrie forestieră și de exploatare a lemnului foarte dezvoltată.

Sectorul silvic și al prelucrării lemnului contribuie cu 1,7 miliarde euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe și indirecte asupra economiei, mai arată studiul.

De asemenea, în sector sunt angajate 128.000 de persoane în mod direct, iar alte 186.000 de persoane în sectoare conexe. Industria de prelucrare a lemnului contribuie la ocuparea forței de muncă în zonele mai puțin dezvoltate, prin crearea de unități de producție. Potrivit studiului PwC, investițiile în sectorul de prelucrare a lemnului au fost în medie de 200 milioane de euro pe an.

Pe de altă parte, conform Inventarului Forestier Național (IFN) realizat în perioada 2008 — 2012, România deține circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată.

Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producție totală de peste 2,2 miliarde de euro și exporturi de 1,88 miliarde de euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN. România este un mare importator de materie primă (buștean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi lemn rotund și exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanța import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde de euro, anual.

Principalele organizații din sectorul forestier și din industria lemnului, alături de reprezentanți ai asociațiilor de profil și specialiști în domeniu, organizează, luni, conferința de presă cu tema "Intrigi în sectorul silvic. Prin reglementările pe care le promovează, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Guvernul sabotează economia României".

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro