Noua Caledonie: A început referendumul privind obţinerea independenţei faţă de Franţa

Noua Caledonie: A început referendumul privind obţinerea independenţei faţă de Franţa

Cele 294 de secţii de votare din Noua Caledonie, teritoriu francez din Oceanul Pacific, s-au deschis duminică la 8 dimineaţa, pentru un al doilea referendum privind autodeterminarea, informează AFP.

Alegătorii au timp la dispoziţie până la ora locală 18:00 să aleagă dacă doresc ca Noua Caledonie "să acceadă la suveranitate deplină şi să devină independentă".

Rezultatul va fi comunicat duminică seara (duminică dimineaţa la Paris), urmând ca preşedintele Emmanuel Macron să facă o declaraţie publică.

În acest arhipelag situat la 18.000 de kilometri de Paris, francez din 1853 şi care reprezintă unul din ultimele bastioane ale suveranităţii europene din zonă după Brexit, un prim scrutin, organizat pe 4 noiembrie 2018, a înregistrat o victorie a taberei loialiste pro-franceze cu un procent de 56.7% din voturi.

Aproape 180.000 de alegători din acest teritoriu cu rezerve semnificative de nichel vor trebui să decidă din nou în privinţa viitorului lor.

Acest al doilea referendum, la fel ca primul, face parte dintr-un proces de decolonizare început în 1988, după mai mulţi ani de violenţe între băştinaşii Kanak şi populaţia Caldoche de origine europeană.

Ciocnirile au culminat cu luarea de ostatici şi asaltul asupra peşterii Ouvea din mai 1988, soldat cu 25 de morţi.

Nu s-a realizat niciun sondaj despre intenţiile de vot ale populaţiei, dar observatorii consideră că este puţin probabilă victoria taberei care doreşte independenţa.

"Majoritatea nu se va schimba", a declarat pentru AFP preşedintele guvernului caledonian Thierry Santa (loialist). "Toată lumea ştie că duminică nu va exista nicio schimbare. Chestiunea va fi să vedem amploarea decalajului dintre cele două tabere", a estimat oficialul caledonian. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...