Noua Eră/Un F-16 al armatei americane a fost pilotat timp de 17 ore de un soft cu inteligență artificială

Noua Eră/Un F-16 al armatei americane a fost pilotat timp de 17 ore de un soft cu inteligență artificială

Un soft cu inteligență artificială, dezvoltat în cadrul programului Air Combat Evolution (ACE) al DARPA, a pilotat un avion de luptă F-16 modificat timp de peste 17 ore. Oficialii DARPA au precizat că zborul a avut loc în luna decembrie a anului 2022. Avionul, un Variable In-flight Simulation Test Aircraft (VISTA), a decolat de la Baza Aeriană Edwards din California, marcând astfel prima dată când inteligența artificială a fost folosită pentru a pilota un avion de luptă.

"Am efectuat mai multe ieșiri [decolări și aterizări] cu numeroase puncte de testare efectuate în fiecare ieșire pentru a testa algoritmii în condiții de pornire diferite, împotriva diferiților adversari simulați și cu capacități de armament simulate", a declarat într-o declarație

Locotenent-colonelul Ryan "Hal" Hefron, managerul programului DARPA pentru Air Combat Evolution (ACE), a declarat că la început au fost efectuate mai multe decolări și aterizări pentru a testa algoritmul AI în condiții diferite. De asemenea, a fost simulată lupta împotriva diferiților adversari şi capacitatea de lansare a armelor.

În timpul unui zbor derulat in data 9 decembrie 2022, deasupra deșertului Mojave, un pilot al Forțelor Aeriene SUA a cedat controlul asupra unui F-16 special, unui sistem cu inteligență artificială care a pilotat avionul în mod autonom.

Astfel, un soft cu inteligență artificială a pilotat un F-16 în versiunea ''VISTA X-62A'' de la Lockheed Martin timp de peste 17 ore - prima dată când inteligența artificială a fost folosită pe un avion tactic. Se așteaptă ca acest prim test să reprezinte începutul viitor în care avioanele cu reacție vor fi pilotate în totalitate de computere.

"Nu ne-am confruntat cu probleme majore, dar am întâmpinat unele diferențe în comparație cu rezultatele bazate pe simulare, ceea ce este de așteptat atunci când se face trecerea de la virtual la real'', a spus locotenent-colonelul Ryan.

''VISTA'' nu este un avion F-16 de luptă obişnuit

''VISTA'' nu este un avion F-16 de luptă obişnuit. Acesta a fost dezvoltat de Lockheed Martin Skunk Works și Calspan Corporation pentru Școala de Pilotaj a Forțelor Aeriene ale SUA.

VISTA, dezvoltat de Lockheed's Skunk Works, este echipat cu un software care îi permite să imite caracteristicile de performanță ale altor aeronave. VISTA este un avion F-16D Block 30 Peace Marble Îl modificat, îmbunătățit cu avionica Block 40.

Este de aşteptat avioanele de luptă din a șasea generație, deși sunt încă în stadiul de concept, să aibă opțiunea de a zbura fără piloți. De exemplu, programul Next Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene SUA urmărește să dezvolte o generatie de avioane care să succeadă F-22 Raptor şi să dispună de o astfel de funcţie.

SUA nu este singura țară care are în vedere inteligența artificială pentru avioanele cu reacție. Marea Britanie, Italia și Japonia au anunțat că intenționează să dezvolte un nou avion de luptă care să folosească algoritmi în locul piloților. Avioanele de luptă de ultimă generație pentru aceste țări ar putea intra în serviciu la mijlocul anilor 2030.

Inteligența artificială atrage, de asemenea, interesul firmelor private care speră să furnizeze tehnologie pentru aceste următoarea generaţie de avioane. Compania Shield AI a anunțat recent că a obținut o finanțare suplimentară de 60 de milioane de dolari pentru a dezvolta ''piloți AI''.

Compania spune că software-ul său Hivemind este un pilot AI pentru avioane militare și comerciale care permite avioane să îndeplinească misiuni care variază de la penetrarea sistemelor de apărare antiaeriană până la lupta cu alte avioane (dog fighting). SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu