Noul ambasador al SUA în România vine cu o sarcină precisă: Kovesi la DNA

Noul ambasador al SUA în România vine cu o sarcină precisă: Kovesi la DNA

Recomandarea Senatului SUA pentru Hans Klemm, ambasadorul nominalizat în România: „Sper că vă veţi asigura că Kovesi rămâne sprijinită de Guvernul României”.
Hans G. Klemm, ambasadorul nominalizat al SUA pentru postul de la Bucureşti, a fost audiat în Comisia de Politică Externă a Senatului american. Senatorii din comisie trebuie să valideze nominalizarea făcută de preşedintele Barack Obama şi să facă o recomandare pozitivă, negativă sau să se abţină, în vederea votului din plenul Senatului.

România nu are ambasador american de doi ani şi jumătate, reprezentanţa diplomatică a SUA la Bucureşti fiind condusă de însărcinaţi cu afaceri - Duane Butcher, apoi Dean Thompson. Klemm a fost nominalizat de preşedintele Barack Obama în martie 2015 şi vine din poziţia de consilier al subsecretarului pentru Management din Departamentul de Stat. Deşi a ocupat mai multe posturi în străinătate, ca diplomat, Klemm a mai fost ambasador doar în Timorul de Est. În faţa senatorilor, Hans Klemm a vorbit despre România ca „un prieten şi partener strategic”, care se confruntă însă cu două mari probleme, care pot afecta investiţiile americane: corupţia şi infrastructura. Klemm a menţionat că România face eforturi în aceste două domenii, iar recomandarea senatorului republican Ron Johnson pentru Klemm a fost în legătură cu Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA: „Sper că vă veţi asigura că rămâne sprijinită de Guvernul României”. Klemm a mai vorbit şi despre poziţionarea României faţă de Rusia, spunând că propaganda rusească are efecte reduse aici, din cauza relaţiei istorice anevoioase dintre cele două state, precum şi că România nu este afectată de presiunile energetice ale Rusiei, spre deosebire de vecinii săi.
Hans G. Klemm, nominalizat în funcţia de ambasador al SUA în România pe 24 martie, a fost audiat miercuri în Senatul american, de către Comisia de Politică Externă, alături de alţi patru diplomaţi - ambasadorii nominalizaţi ai SUA în Polonia, în Cipru, în Estonia şi în Norvegia. Audierea trebuia să aibă loc iniţial marţi, însă a fost amânată cu o zi. 

Deşi România şi SUA au un parteneriat strategic şi relaţii militare foarte strânse, administraţia de la Washington a lăsat să treacă doi ani şi jumătate fără să aibă un ambasador la Bucureşti, reprezentanţa diplomatică fiind condusă de însărcinaţi cu afaceri. Întârzierea a fost pusă pe seama divergenţelor politice din Congresul SUA, controlat de republicani, şi administraţia democrată a lui Obama.

„România este un prieten şi un partener strategic”, a spus Klemm. 

„Ţara are mare potenţial, este una dintre cele mai rapide în dezvoltare din UE, are o datorie mică, este fiscal viabilă şi are o populaţie educată. (...) Sunt două impedimente – unul este corupţia, România are încă probleme serioase cu corupţia şi este poziţionată la coada clasamentului din UE. Iar cealălalt este infrastructura”, a spus Klemm.

Senatorul republican Ron Johnson i-a amintit lui Klemm că în vizita sa din România, din iunie 2014, a întâlnit o „femeie incredibil de curajoasă”, pe Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA.

„Sper că vă veţi asigura că rămâne sprijinită de Guvernul României”, i-a spus Ron Johnson lui Klemm.

Hans G. Klemm le-a răspuns senatorilor şi despre poziţionarea României faţă de Rusia, din punct de vedere al propagandei ruseşti şi al presiunilor energetice.

„Relaţiile României cu Rusia au fost anevoioase din punct de vedere istoric, înclinaţia populaţiei din România de a fi influenţată de propaganda rusă începe la un nivel foarte jos. Percepţia la nivelul populaţiei, conform sondajelor de opinie, faţă de SUA, este la un nivel înalt, iar faţă de Rusia la un nivel scăzut. Românii sunt totuşi foarte îngrijoraţi faţă de Rusia, de agresiunea Rusiei şi de impactul asupra securităţii din regiune. Au graniţă cu Ucraina şi imediat peste Marea Neagră se află chiar Rusia. România lucrează cu noi şi cu NATO pentru a se asigura că balanţa de securitate rămâne puternică şi va rezista agresiunii ruse”, a spus Hans Klemm.

„România este izolată de presiunile energetice ale Rusiei, este un exportator net de energie. Rezervele de petrol şi gaze sunt în scădere, însă acum nu se află sub presiunea Rusiei din punct de vedere energetic. Însă toţi vecinii săi sunt, depind în mare de gaz rusesc. Am încurajat România să investească în infrastructura de gaze, care este învechită, pentru a putea face parte dintr-o soluţie europeană de diversificare a soluţiilor energetice”, a mai spus Klemm.

Hans G. Klemm este un diplomat de carieră şi vine din funcţia de consilier al subsecretarului pentru Management al Departamentului de Stat, o funcţie pe care o deţine din ianuarie 2015.

Anterior, în perioada 2012-2015, el a fost principalul asistent al secretarului în Biroul pentru Resurse Umane al departamentului, iar înainte de această funcţie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii la ambasada din Kabul, în Afganistan (2010-2012).

Klemm a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est din 2007 până în 2010, şi ofiţer de rangul doi pentru Afaceri Economice la Ambasada americană din Tokyo, în perioada 2006-2007. Din 2004 până în 2006, el a fost director adjunct al Biroului pentru Dezvoltarea carierei în Biroul pentru Resurse Umane.

Între 2000 şi 2001, Klemm a fost director adjunct al Biroului pentru UE şi Afaceri Regionale din cadrul Biroului pentru Afaceri europene şi eurasiatice.

Klemm a ocupat şi poziţii în Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago, în cadrul Departamentului de Stat. Este absolvent al Universtăţii Indiana şi are o diplomă de master la Universitatea Stanford.

Ultimul ambasador american în România a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul la 14 decembrie 2012.


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 VIDEO Dilema Danei Budeanu / „Dacă tu nu i-o sugi, cine i-o suge?”

3 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

4 Ea este românca rămasă goală în fața lui Mussolini, și și-a recuperat banii în 1931 punând pistolul pe masa bancherilor

5 STS / Șapte indicii că telefonul tău mobil ar putea fi virusat