Noul candidat francez pentru Comisia Europeană ar putea fi suspectat de conflict de interese, avertizează unii politicieni

Noul candidat francez pentru Comisia Europeană ar putea fi suspectat de conflict de interese, avertizează unii politicieni

Responsabili politici atât de stânga cât şi de dreapta au avertizat joi asupra deciziei preşedintelui francez Emmanuel Macron de a-l propune pe Thierry Breton pentru postul de comisar european, întrucât acesta din urmă poate fi suspectat de conflict de interese, iar o respingere a sa ar provoca un nou blocaj în Parlamentul European (PE), relatează AFP .

''Thierry Breton este preşedinte al Atos, o societate de servicii informatice care primeşte subvenţii europene, care este unul din liderii europeni în supercalculatoare, din nou cu subvenţii europene, iar în portofoliul său ce vom avea? Serviciile informatice. Vom avea aşadar o îngrijorare privind conflict de interese'', a explicat la BFMTV şi RMC eurodeputatul Yannick Jadot, din partidul ''Europa-Ecologie-Verzii'' (Europe Écologie Les Verts - EELV).

''Un şef al (indicelui bursier) CAC 40, a cărui companie primeşte milioane în subvenţii europene! La capitolul prevenirii conflictelor de interese, încă nu am ajuns aici!", a reacţionat la rândul ei pe Twitter eurodeputata Manon Aubry, membră a formaţiunii ''Franţa nesupusă'' (La France Insoumise - LFI).

De asemenea, Julien Aubert, deputat al partidului de dreapta ''Republicanii (Les Républicains - LR), aminteşte că Thierry Breton, deşi are multă experienţă, ''a condus o companie, iar regulile europene privind conflictele de interese sunt extrem de stricte''.

Dar preşedintele Macron a insistat că a decis să-l propună pe Thierry Breton în urma consultărilor cu preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, asigurând că nu ar trebui să fie probleme.

Pe de altă parte, liderul de la Elysee şi-a atins şi obiectivul ca, după ce prima candidată a Franţei, Sylvie Goulard, a fost respinsă de comisiile de specialitate din PE ca urmare a unor suspiciuni privind integritatea, noul candidat francez să primească acelaşi portofoliu ce-i fusese alocat lui Goulard. Este un portofoliu extins, ce cuprinde piaţa internă, dar şi economia digitală, politica industrială a Uniunii Europene şi noul directorat pentru industria de apărare şi spaţială.

Thierry Breton va fi audiat în săptămânile următoare de comisia pentru afaceri juridice a PE (JURI).AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...