Noul coronavirus era prezent şi în alte zone ale lumii înainte de izbucnirea epidemiei în China (specialist la Oxford)

Noul coronavirus era prezent şi în alte zone ale lumii înainte de izbucnirea epidemiei în China (specialist la Oxford)

Noul coronavirus a existat şi în alte zone ale lumii şi a izbucnit în momentul şi în locul în care au apărut condiţii favorabile, a declarat un specialist de la Universitatea Oxford într-un interviu publicat de The Telegraph, citat marţi de agenţia Xinhua.

''Cred că virusul era deja aici - aici însemnând peste tot. S-ar putea să fie un virus latent, care a fost activat de condiţiile de mediu'', a declarat doctor Tom Jefferson de la Centrul de Medicină Bazată pe Dovezi (CEBM) din cadrul Universităţii Oxford şi profesor la Universitatea Newcastle.

''La începutul lunii februarie, a existat un caz în Insulele Falkland. De unde a venit acesta?'', a declarat Jefferson. ''A existat un vas de croazieră care a plecat din Georgia de Sud spre Buenos Aires, iar pasagerilor li s-au făcut analize, apoi, în ziua a opta, când au început să navigheze spre Marea Weddell, au avut primul caz. A fost în mâncarea care a fost dezgheţată şi a fost activat?'', a adăugat el.

''Astfel de lucruri ciudate s-au petrecut cu gripa spaniolă. În 1918, aproximativ 30 de procente din populaţia din Samoa de Vest au murit din cauza gripei spaniole şi nu au avut niciun contact cu lumea exterioară'', a adăugat Jefferson.

''Explicaţia pentru aceasta nu ar putea fi decât că aceşti agenţi nu vin sau nu se duc nicăieri. Ei sunt întotdeauna aici şi ceva îi declanşează, poate densitatea populaţiei sau condiţiile de mediu şi asta este ceea ce ar trebui să aflăm'', a subliniat specialistul, argumentând că există dovezi tot mai multe conform cărora virusul se afla şi în alte locuri înainte de declanşarea epidemiei în Asia.

În luna iunie, specialişti în virusologie din Spania au anunţat descoperirea unor urme ale noului coronavirus în eşantioane de ape reziduale din Barcelona colectate în martie 2019, cu nouă luni înainte de declanşarea COVID-19 în China.

Institutul Superior de Sănătate (ISS) din Italia a anunţat luna trecută că au fost detectate urme de coronavirus în ape reziduale din Milano şi Torino, la 18 decembrie, cu două luni înainte de primul bolnav înregistrat oficial în această ţară. Urme similare au fost găsite de asemenea în apele uzate din Bolonia (centru-nord) la 29 ianuarie 2020, când primul caz oficial de coronavirus contractat în Italia a fost semnalat la 20 februarie, în micul oraş Codogno, nu departe de Milano. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

3 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

4 Așa o fi?

5 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar