Noul CSM își alege conducerea în ședința din 6 ianuarie

Noul CSM își alege conducerea în ședința din 6 ianuarie

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) își vor alege, în ședința din data de 6 ianuarie, noua conducere - președinte și vicepreședinte.

Ședința din 6 ianuarie, care va avea loc la sediul Institutului Național al Magistraturii, cuprinde trei puncte.

Primul punct prevede o întâlnire a membrilor vechiului CSM (mandatul 2011-2016) cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care se va constitui ca urmare a alegerilor organizate în perioada iunie-decembrie 2016.

Al doilea punct de pe ordinea de zi se referă la ședința de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii, iar la punctul trei este trecută alegerea conducerii instituției — un președinte și un vicepreședinte al CSM.

Noul CSM este format din judecătorii Simona Camelia Marcu și Mariana Ghena — Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea — Curtea de Apel București, Nicoleta Margareta Țînț — Curtea de Apel Brașov, Andrea Annamaria Chiș — Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag — Tribunalul Neamț, Evelina Mirela Oprina — Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan — Judecătoria Timișoara și Mihai Bogdan Mateescu — Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Totodată, în CSM au fost aleși procurorii Codruț Olaru — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Cristian Mihai Ban — Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Florin Deac— Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Nicolae Andrei Solomon — Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Tatiana Toader — Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

Potrivit art. 3 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care nouă judecători și cinci procurori, aleși în adunările generale ale judecătorilor și procurorilor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, ministrul Justiției și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Membrii CSM sunt aleși pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a fi prelungit.

În termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârilor Senatului privind validarea și alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aceștia se vor întruni în ședința de constituire, convocată și prezidată de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, ocazie cu care vor fi aleși președintele și vicepreședintele acestui for pentru anul 2017.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”