Noul emir al Kuweitului este Nawaf al-Ahmad al-Sabah; doliu de 40 de zile după moartea fostului emir

Noul emir al Kuweitului este Nawaf al-Ahmad al-Sabah; doliu de 40 de zile după moartea fostului emir

Prinţul moştenitor Nawaf al-Ahmad al-Sabah a fost numit emir de cabinetul ţării după ce fratele său Sabah al-Ahmed al-Sabah a murit marţi , la vârsta de 91 de ani, relatează Reuters şi AFP.

Anunţul cabinetului a fost citit la televiziunea de stat. Potrivit constituţiei Kuweitului, prinţul de coroană devine automat emir şi preia puterea după ce depune jurământul în faţa parlamentului. Potrivit unei postări a preşedintelui parlamentului, el va depune jurământul miercuri, la ora locală 11.00.

Sabah al-Ahmed Al Sabah se afla internat într-un spital din SUA din luna iulie în urma unei intervenţii chirurgicale suferite în ţara sa, pentru o boală neprecizată. Potrivit cabinetului din Kuweit, emirul a murit la ora locală a SUA 16.00. Cabinetul kuweitian a decretat o perioadă de doliu de 40 de zile după moartea fostului emir.

Nawaf al-Ahmad al-Sabah a fost desemnat prinţ moştenitor în 2006, datorită popularităţii sale în sânul familiei. Născut în 1937, Nawaf este al cincilea fiu al şeicului Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, care a condus Kuweitul din 1921 şi până la moartea sa, în 1950.

Noul emir a ocupat mai multe posturi în guvernul kuweitian.

El era ministru al apărării în 1990, la momentul invadării emiratului de către forţele irakiene ale lui Saddam Hussein. Războiul din Golf s-a încheiat în 1991 prin intervenţia SUA în fruntea unei coaliţii militare internaţionale.

După eliberarea Kuweitului, şeicul Nawaf a fost numit ministru al afacerilor sociale şi al muncii, înainte de a prelua preşedinţia Gărzii naţionale în 1994.

El a revenit în guvern ca ministru de interne în 2003. În acelaşi an, el a fost numit vicepremier însărcinat cu lupta împotriva terorismului, până când a devenit prinţ moştenitor trei ani mai târziu, în 2006.

Noul emir ajunge la putere într-un context de puternice tensiuni între aliaţii săi american şi saudit şi rivalul lor iranian, cu care Kuweitul întreţine bune relaţii.

Ţara sa încearcă să facă oficiul de mediator în criza diplomatică care opune din 2017 Qatarul, pe de o parte, şi mai multe ţări din Golf, pe de alta.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt au rupt la jumătatea lui 2017 relaţiile cu Qatarul, pe care îl acuză că susţine mişcări islamiste radicale, ceea ce Doha neagă, şi că este prea apropiat de Iran.

Ca şi Omanul, care are un nou sultan din acest an, Kuweitul se afişează ca un stat neutru care dialoghează cu toată lumea, de la Washington până la Teheran, trecând prin Riad şi Doha.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?