Noul premier al Poloniei, Mateusz Morawiecki, vrea o reînnoire a dialogului cu Bruxellesul

Noul premier al Poloniei, conservatorul Mateusz Morawiecki, a afirmat marți că guvernul său își dorește o nouă deschidere în dialogul cu Bruxellesul, dar că așteaptă o nouă deschidere și din partea Bruxellesului, potrivit agenției poloneze de presă PAP.

"Un nou guvern, chiar din aceeași tabără politică, înseamnă nu doar continuitate, ci și, în mod natural, o nouă deschidere. Vrem o nouă deschidere în dialogul nostru cu Bruxellesul, dar ne așteptăm de asemenea și la o nouă deschidere din partea Bruxellesului", a spus Mateusz Morawiecki, învestit luni în funcția de prim-ministru al Poloniei, înlocuind-o pe Beata Szydlo, care a devenit vicepremier.

Partidul Lege și Justiție (PiS, conservator), de guvernământ, a luat decizia înlocuirii lui Beata Szydlo săptămâna trecută, în încercarea de a îmbunătăți imaginea Poloniei în străinătate și în perspectiva viitoarei serii de alegeri.

"Mai puțină emoție și ideologie, mai multă rațiune și dialog real", a adăugat el.

Țările din 'Noua Europă', cum e Polonia, "sunt țări conștiente de poziția lor și sunt comunități naționale mature", care "ar putea avea și chiar au idei proaspete despre cum să rezolvăm vechi probleme europene".

Printre astfel de probleme, noul premier polonez a oferit ca exemple cotele obligatorii de relocare a refugiaților și lupta împotriva paradisurilor fiscale.

"Când ne așezăm la masă ca parteneri, și nu ca oponenți, putem găsi soluții care sunt benefice pentru toți", a declarat Morawiecki, exprimându-și speranța că "vocea Poloniei în Europa va fi auzită tot mai des".

Polonia, alături de Cehia și Ungaria, au fost trimise în fața Curții Europene de Justiție (CEJ) de Comisia Europeană pentru refuzul schemei privind cotele obligatorii de refugiați.

Puterea conservatoare de la Varșovia este criticată de asemenea de Comisia Europeană pentru modificările la sistemul judiciar, considerate de Bruxelles un risc pentru independența justiției.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

3 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima