Noul președinte al Senegalului își aduce două Prime Doamne la palatul prezidenţial

Noul președinte al Senegalului își aduce două Prime Doamne la palatul prezidenţial

Cu doar câteva minute după încheierea campaniei prezidenţiale din Senegal, viitorul câştigător al alegerilor, Bassirou Diomaye Faye a urcat la tribună, în faţa miilor de simpatizanţi, ţinându-şi de mână cele două soţii, Marie şi Absa, scenă nemaivăzută în spaţiul politic naţional, relatează luni AFP.

Bassirou Diomaye Faye, candidat al unei coaliţii de opoziţie, a ales să-şi afişeze deschis poligamia, o practică tradiţională şi religioasă solid ancorată în cultura senegaleză, înainte de triumful său încă din primul tur al alegerilor, din 24 martie, cu 54,28% din voturi.

Preşedintele ales s-a căsătorit acum 15 ani cu prima sa soţie, Marie Khone, originară din acelaşi sat cu el, şi au împreună patru copii. Cu a doua soţie, Absa, s-a însurat acum puţin peste un an, precizează AFP, citată de Agerpres.

Poligamia este de multă vreme un subiect controversat în ţara cu o majoritate de peste 90% de musulmani.

Potrivit sociologului Djiby Diakhate, această practică este susţinută de mulţi dintre bărbaţi, dar numeroase femei o consideră ipocrită şi incorectă; într-un raport publicat în 2022, Comisia ONU pentru drepturile omului a apreciat că poligamia constituie o discriminare faţă de femei care ar trebui eradicată.

Profesoara de istorie Penda Mbow, fost ministru al culturii, a remarcat că noua situaţie de la palatul prezidenţial este „total inedită”, întrucât până acum nu era decât o singură Primă Doamnă. „Aceasta înseamnă că întreg protocolul trebuie revizuit”, a conchis ea.

Religia musulmană autorizează bărbatul să aibă până la patru soţii - dacă îşi permite.

Un raport din 2013 al Agenţiei naţionale pentru statistică din Senegal a estimat că 32,5% dintre senegalezi au mai multe soţii, deşi este greu de stabilit, multe dintre căsătorii nefiind înregistrate.

Sociologul citat a mai indicat că preşedintele ales a „lansat un puternic semnal ca şi ceilalţi bărbaţi să-şi asume poligamia” şi „să pună capăt practicii poligamiei ascunse (Takou Souf, în limba wolof), ceea ce ar fi un lucru bun pentru economia ţării şi pentru situaţia matrimonială”.Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...