Noul USL! Iohannis a numit noii miniștri propuși de Dăncilă la Externe și Interne. Cine sunt controversații Nicolae Moga și Ramona Mănescu

Noul USL! Iohannis a numit noii miniștri propuși de Dăncilă la Externe și Interne. Cine sunt controversații Nicolae Moga și Ramona Mănescu

Noul USL! Iohannis a numit noii miniștri propuși de Dăncilă la Externe și Interne. Cine sunt controversații Nicolae Moga și Ramona Mănescu.
 
Președintele Iohannis a semnat azi decretele prin care îi numește pe miniștrii propuși de premierul Dăncilă la ministerele de Externe și Interne, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

 Astfel, constănțeanul Nicolae Moga devine ministru de Interne în locul lui Carmen Dan, iar Ramona Mănescu îi ia locul lui Teodor Meleșcanu la Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, Mihai Fifor a fost numit viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, luându-i locul Anei Birchall, care ocupă acum portofoliul de la Justiție.

Cine e Ramona Mănescu, propunerea ALDE pentru Ministerul de Externe: Fost ministru, ex-europarlamentar, soţia fostului primar PNL al sectorului 6, considerat membru al grupului de la Monaco

 Ramona Mănescu (47 de ani) a fost aleasă europarlamentar PNL pe vremea când partidul era condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu, în 2007, 2009 şi 2014. A fost şi ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta între 2013 şi 2014. A preluat portofoliul de la Relu Fenechiu, care fusese condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie. În urmă cu doi ani a plecat din PNL și a trecut la formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE.

 Potrivit CV-ului, este absolventă a Facultății de Drept de la Universitatea București. A absolvit şi cursuri postuniversitare la Institutul Diplomatic Român din MAE, Academia Națională de Informații a SRI și Colegiul Superior de Securitate Națională de la MAPN.

Este soția fostului primar al sectorului 6, Rareș Mănescu, considerat membru al grupului de la Monaco, alături de Dragoş Dobrescu, Puiu Popoviciu, Bebe Ionescu, Adriean Videanu, Radu Dimofte şi alţii.

Platforma de investigaţii media Riseproject a publicat mai multe anchete de presă privind averea şi afacerile familiei Mănescu de la achiziţii de drepturi litigioase asupra unor terenuri din Capitală, la firme abonate la contracte cu Primăria Sectorului 6 pentru renovări de școli și centre de asistență social.

Rise Project a scris şi despre problemele din declarația de avere a Ramonei Mănescu. Ea a fost surprinsă în Belgia la volanul unui Porsche Cayenne de 125.000 de euro pe care nu îl avea trecut în declarația de avere. În plus, locuia într-o vilă de un milion de euro şi avea firme pe care, de asemenea, nu le-a trecut în declarațiile de interese.

Cine e Nicolae Moga: apropiat de Mazăre, s-a folosit de persoane cu dizabilități, a dansat cu copii pe manele și a donat televizoare deținuților pentru a ajunge senator

Nicolae Moga, susținut de premierul Dăncilă pentru a prelua portofoliul de la Interne, este senator PSD la al treilea mandat. Pentru a intra în Parlament în 2008, Moga nu s-a dat la o parte de la nicio acțiune electorală, folosind copii, persoane cu dizabilități și deținuți.

 Moga a candidat într-un colegiu cu o majoritate covârșitoare de primari PSD. În prima sa campanie electorală a dansat pe manele cu copii, la o petrecere organizată în căminul cultural dintr-o localitate condusă de un primar PSD. Apoi, Moga a mers într-un centru de persoane cu dizabilități, iar echipa sa de campanie îl filma în timp ce intra din cameră în cameră ca să îi intrebe pe pacienți ”Ce faci?”. Nu doar senatorul a fost filmat, ci și persoanele cu dizabilități, iar imaginile au fost făcute publice în campania electorală, pe canalul de Youtube al viitorului senator.

Centrul respectiv se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și, pentru a putea filma persoanele cu dizabilități, Moga a avut nevoie de acordul directorului Petre Dinică, membru PSD cu state vechi și susținut în funcție de social-democrați. Totodată, regulamentul DGASPC spune că identitatea persoanelor cu dizabilități trebuie protejată, or propunerea lui Dăncilă pentru ministerul de Interne nu a respectat acest lucru.

În altă zi din campania 2008, Moga a încălecat o motocicletă și a mers la balul bobocilor dintr-un liceu din Cernavodă. A dansat cu puștii și el, și Cristina Dumitrache, cea care urma să fie aleasă deputat în colegiul lui Moga, fiica lui Ion Dumitrache, un afacerist PSD bine înrădăcinat în sistemul de relații și influențe de la malul mării.

Într-un episod din campania din 2012, Moga a donat televizioare deținuților de la Poarta Albă spunând că ulterior le va dona și copiilor din centrele de plasament. Moga s-a prins în hore și a fost purtat pe brațe la propriu în căminele culturale din satele constănțene, a făcut donații și s-a filmat în orice ipostază îi era utilă electoral.

Nicolae Moga este un afacerist prosper la malul mării și deține un complex turistic de lux la granița dintre Năvodari și Mamaia. Investiția în valoare de 35 de milioane de euro a fost inaugurată cu fast în 2011, iar la eveniment au participat fostul președinte al CJC Nicușor Constantinescu, Bogdan Huțucă, șeful Finanțelor la acea vreme și actual șef PNL Constanța și își anunțase vizita și Elena Udrea.

Moga a fost susținut de Liviu Dragnea pentru un loc eligibil pe listele PSD la alegerile parlamentare din 2016, atunci când a câștigat al treilea mandat de senator. Moga a fost ales și vicepreședinte al Senatului.

Pe de altă parte, Nicolae Moga este unul dintre stâlpii „Republicii Mazăre”, rămas încă în picioare după plecarea fostei conduceri de la Constanța. Moga a intrat în PSD la braț cu Radu Mazăre, în anul 2003, iar înainte de acest moment a fost președintele televiziunii fondate de Mazăre și Constantinescu care, deseori, a fost folosită ca instrument de propagandă pentru PSD și fosta conducere a Constanței.

Surse din PSD susțin că Felix Stroe, actualul șef al sociali-democraților din Constanța, nu este în relații tocmai calde cu Nicolae Moga și că nu o singură dată senatorul și-a dorit să preia conducerea filialei de la Constanța, pe vremea când Liviu Dragnea jongla încă frâiele partidului.

În 2008, Moga îi sfătuia pe consilierii locali ”să nu pice în capcana procurorilor” și nu a vrut ca orașul Constanța să se constituie parte civilă în dosarul „Retrocedărilor”

De altfel, Nicolae Moga l-a susținut puternic pe Radu Mazăre în Consiliul Local, atunci când DNA a cerut Constanței să spună dacă se constituie sau nu parte civilă în dosarul ”Retrocedărilor”. La începutul discuției despre constituirea civilă în dosarul Retrocedărilor, Nicolae Moga, actual senator PSD și un apropiat al lui Radu Mazăre, i-a avertizat pe consilieri să aibă grijă când citesc adresa de la DNA ”ca să nu cadă în vreo capcană” a procurorilor, notează Info Sud-Est.

”Dacă doreşte, să consulte… Dar înainte să aflăm punctul de vedere al comisiei juridice. Dar, vă atrag atenţia, domnilor consilieri, să nu cumva să intrăm într-o capcană (…) Consultaţi documentele şi, atenţie, gândiţi-vă la capcane! Pentru că, constituirea de parte civilă a Consiliul Local implică…. Nu trebuie să vă spun mai mult”.

Moga s-a ferit să fie foarte explicit pentru că știa că stenograma ședinței respective urma să ajungă la DNA. La finalul ședinței, replica de încheiere a lui Mazăre a trădat limbajul codat al lui Moga: ”Vă mulțumesc pentru că interesele politice nu au fost mai importante decât libertatea oamenilor”.

Apoi, înainte să ia cuvântul reprezentantul comisiei juridice din CL, Moga subliniază din nou că stenograma va ajunge la DNA: ”Aţi fost atent ce zice… toată stenograma şedinţei se va duce, în plic, la DNA”.

Nicolae Moga a fost subprefect în 1991-1993, pe vremea când premier era Theodor Stolojan, și în 2003-2004 în timpul lui Adrian Năstase. În 2011, la 58 de ani, în timp ce era senator, Moga a absolvit Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”. Moga a absolvit Facultatea de Energetică, specializarea Centrale Termoelectrice, în 1977, este de profesie inginer, vorbește rusă și franceză și are toate categoriile de permis auto.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...