Novak Djokovic a câștigat în premieră turneul de la Roland Garros

Novak Djokovic a câștigat în premieră turneul de la Roland Garros

Tenismanul sârb Novak Djokovic, liderul mondial, a câștigat în premieră turneul de la Roland Garros, al doilea de Mare Șlem al anului, duminică, după ce l-a învins în finală pe britanicul Andy Murray, cu 3-6, 6-1, 6-2, 6-4.

Djokovic deține acum toate cele patru titluri majore, Wimbledon, US Open, Roland Garros și Australian Open, singurii jucători care reușiseră acest lucru până acum fiind Donald Budge (1938) și Rod Laver (1962, 1969). Aceștia doi au realizat Marele Șlem, adică au câștigat toate cele patru titluri de Mare Șlem în același sezon.

Acesta este și obiectivul liderului mondial, lucru realizabil, având în vedere distanța față de urmăritorii săi.

Djokovic, 29 de ani, a câștigat duminică al 12-lea turneu de Mare Șlem din carieră, fiind devansat doar de Roger Federer (17), Rafael Nadal și Pete Sampras (14).

Nole Djokovic s-a alăturat celor patru jucători care dețin cele mai importante patru titluri din tenisul profesionist, Laver, Federer, Nadal și Andre Agassi.

Presiunea a fost extraordinară pentru sârb, aflat la a 12-a participare la turneul de la Paris, unde pierduse deja trei finale, ultima în 2015, în fața elvețianului Stan Wawrinka.

Djokovic a început excelent, cu un break la zero, dar apoi a cedat controlul setului din cauza numeroaselor erori și a pierdut cu 3-6.

Sârbul a înțeles că este pe cale să repete meciul de anul trecut și a luat jocul pe cont propriu, a crescut considerabil numărul de mingi direct câștigătoare, în fața numărului doi mondial. Djokovic a confirmat ascendentul față de Murray, cu 13 victorii în ultimele 15 partide directe de la finala pierdută în 2013 la Wimbledon.

Victoria reușită de Murray în finala turneului Masters 1.000 de la Roma, prima pe zgură în fața lui Djokovic, a părut să echilibreze duelul, cu atât mai mult cu cât Wawrinka, deținătorul titlului, fusese învins în semifinale de scoțian. Djokovic a reușit însă victoria după trei ore și 3 minute.

Raportul de lovituri direct câștigătoare a fost de 41-23 pentru Djokovic, iar la erori neforțate raportul a fost de 37-40.

Djokovic s-a ales cu 2 milioane de euro și 2.000 de puncte ATP pentru succes, iar Murray a fost recompensat cu un milion de euro și 1.200 de puncte ATP.

AGERPRES (editor: Mihai Țenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...