„Nu sunt trădător. Rusia este pe moarte”. Povestea rușilor care luptă de partea Ucrainei VIDEO

„Nu sunt trădător. Rusia este pe moarte”. Povestea rușilor care luptă de partea Ucrainei VIDEO

Un rus care luptă de partea Ucrainei în cadrul legiunii „Libertatea Rusiei" susține că „Rusia este pe moarte”, relatează The Moscow Times .

Caesar susține că luptă împotriva regimului lui Putin. Foto: Captură video Twitter

Numărul exact al persoanelor care s-au alăturat legiunii este strict confidențial, iar pozițiile lor nu sunt niciodată dezvăluite.

Purtătorul de cuvânt al acestora, care folosește pseudonimul Caesar, se plimbă prin ceea ce a mai rămas dintr-o mănăstire ortodoxă din Dolina, un sat din regiunea Donețk din estul Ucrainei, care a fost recucerit de la forțele ruse în toamnă.

Printre ruine se află o cupolă de aur și icoane împrăștiate, o scenă care arată lumii „care sunt valorile lui Putin”, susține Caesar.

Eu nu mă lupt cu patria mea. Lupt împotriva regimului lui Putin, împotriva răului", a declarat bărbatul.

Nu sunt un trădător . Sunt un adevărat patriot rus care se gândește la viitorul țării”, a mai adăugat el.

Legiunea, care a fost fondată la începutul invaziei, face parte din corpul internațional de voluntari care luptă alături de armata ucraineană.

Conform lui Caesar, legiunea se mândrește cu „câteva sute” de ruși care, după două luni de antrenament, au fost desfășurați în mai în regiunea industrială ucraineană Donbas.

Unii dintre militarii săi luptă în prezent în orașu l Bahmut . Sub comanda forțelor ucrainene, ei sunt de regulă implicați în lansarea artileriei.

Sunt luptători motivați și profesioniști, își fac treaba perfect", a declarat pentru AFP un ofițer ucrainean, sub rezerva anonimatului.

Recruții au fost supuși mai multor runde de interviuri, teste psihologice și chiar unui poligraf pentru a se asigura de loialitatea lor, a precizat ofițerul.

Contribuția legiunii la efortul de război este și mai semnificativă în afara câmpului de luptă, susține specialistul militar Oleg Zdanov.

Importanța lor este mai mult politică. Este bine pentru Ucraina să poată demonstra că există ruși care susțin democrația și libertatea și care luptă de partea bună", a afirmat Zdanov.

Propagandă în favoarea Kievului

Pe rețelele de socializare, legiunea publică videoclipuri de propagandă și susține că a primit mii de cereri de înscriere.

Un bărbat cunoscut drept Tikhii este căsătorit cu o ucraineancă pe care a cunoscut-o în Rusia, unde locuiau împreună cu cei doi copii ai lor. Aceștia se aflau în vizită la familia soției sale când Rusia a invadat țara.

De la debutul conflictului abia a mai vorbit cu familia sa din Rusia. „Au fost spălați puțin pe creier. Dar știu că sunt îngrijorați pentru mine”, afirmă el.

Cât despre prietenii săi, „stau pe canapeaua lor din Rusia și repetă: Vom elibera Ucraina", adaugă el.

El îi consideră pe militarii ruși „dușmani”, dar, deși a cerut cetățenia ucraineană, nu va putea să o obțină decât după încheierea războiului.

Rusia este pe moarte

Purtătorul de cuvânt a lucrat ca fizioterapeut în Sankt Petersburg. El susține că este un „naționalist de dreapta”, care crede că regimul lui Putin poate fi răsturnat doar prin forță.

El numește forțele ruse drept „marionete” și spune că compatrioții săi „nu vor să vadă sau să audă nimic”.

Rusia este pe moarte. Mergeți în sate, veți vedea bețivi, dependenți de droguri, criminali. Oamenii suferă", adaugă el.

Sistemul său, guvernul său, deputații săi. Sunt niște ratați, corupți, hoți, care nu se gândesc decât să trăiască pentru bani și plăcere. Nu așa se poate conduce o țară", a declarat el despre regimul lui Putin.

După ce Moscova a invadat Ucraina la 24 februarie, Caesar și-a dus soția și cei patru copii la Kiev.

Și ei trăiesc cu frica bombardamentelor și în frig, dar sunt de acord cu alegerile mele".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...