Nucleul unei stele care a explodat în stadiul de supernovă se îndreaptă spre exteriorul galaxiei cu 4 milioane km/h

Nucleul unei stele care a explodat în stadiul de supernovă se îndreaptă spre exteriorul galaxiei cu 4 milioane km/h

Un nucleu stelar super-dens, o stea neutronică din categoria pulsarilor, rezultată dintr-o supernovă, se îndreaptă cu viteza de 4 milioane km/h spre marginea Căii Lactee, urmând, conform astronomilor să părăsească galaxia şi a lăsat în urma sa o "coadă" strălucitoare ce se întinde pe 13 ani lumină, conform astronomilor de la observatoarele astronomice Fermi Gamma-Ray Space Telescope (NASA) şi Very Large Array (VLA - aparţinând National Science Foundation), informează Space.com.

Acest pulsar se află la aproximativ 6.500 ani lumină de Pământ şi a fost descoperit în 2017 în cadrul proiectului astronomic cetăţenesc Einstein@Home. Descris drept o veritabilă "ghiulea" trasă din "tunul" exploziei unei supernove, acest pulsar se deplasează cu o viteză care i-ar permite să ajungă de la Pământ la Lună în doar 6 minute - de 5 ori mai repede decât se deplasează prin spaţiu alţi pulsari cunoscuţi. De altfel, conform astronomilor, acest pulsar se deplasează mai repede decât 99% dintre stelele neutronice cunoscute.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu