Numărul infracțiunilor motivate de ură, în creștere puternică în Marea Britanie după referendumul pentru Brexit

Numărul infracțiunilor motivate de ură, în creștere puternică în Marea Britanie după referendumul pentru Brexit

Numărul infracțiunilor motivate de ură, inclusiv câteva agresiuni, raportate online poliției britanice a crescut în Marea Britanie cu peste 500% în decurs de o săptămână după ce britanicii au votat ca țara lor să iasă din Uniunea Europeană (UE), a anunțat joi un șef din cadrul poliției, informează Reuters.

Numărul de infracțiuni motivate de ură care au fost raportate poliției prin intermediul portalului său online — una dintre modalitățile în care incidentele pot fi anunțate — a fost de 331 după acest vot, comparativ cu media săptămânală de 63, a declarat Sara Thornton, președintele Consiliului Național al Șefilor din Poliție.

Creșterea confirmă relatările privind abuzuri la adresa musulmanilor și est-europenilor după referendum, în cadrul căruia îngrijorarea cu privire la imigrație i-a determinat pe mulți să voteze în favoarea Brexitului.

'Am fost șocată și dezgustată de unele cazuri de abuz rasial sau împotriva imigranților care au fost raportate săptămâna aceasta', a subliniat Thornton într-o declarație postată online. 'Migranții au raportat atacuri verbale, comentarii negative din social media, inclusiv limbaj xenofob, pliante anti-imigrație și, în număr foarte limitat, atacuri fizice', a adăugat ea.

Voci critice îi acuză pe unii din tabăra pro-Brexit că au alimentat xenofobia și rasismul, ca parte a mesajului conform căruia ieșirea din UE i-ar permite Marii Britanii să stopeze imigrația ilegală, pe care mulți britanici o consideră cauza presiunii care este pusă pe locurile lor de muncă și serviciile publice.

Potrivit lui Thornton, toate forțele de poliție din Marea Britanie vor fi de acum obligate să prezinte săptămânal date cu astfel de infracțiuni, pentru a se putea crea o imagine clară cu privire la amploarea acestui fenomen.

Miercuri, premierul David Cameron a promis că va reduce numărul infracțiunilor motivate de ură, după ce mai mulți parlamentari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la incidente de acest gen care au avut loc în regiunile lor. Problema a fost pusă, de asemenea, în timpul reuniunii dintre liderii UE de la Bruxelles.

Guvernul de la Londra a promis fonduri suplimentare pentru a pune capăt infracțiunilor motivate de ură, pentru a îmbunătăți modalitățile de raportare a agresiunilor și a asigura securitatea pentru instituțiile potențial vulnerabile.

Cu o săptămână înainte de referendum, parlamentarul laburist Jo Cox, puternică susținătoare a rămânerii în UE, a fost împușcată mortal în districtul său electoral din nordul Marii Britanii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren