Numărul miliardarilor a crescut, dar averea lor cumulată a scăzut, anul trecut

Numărul miliardarilor de pe glob a crescut, în 2015, cu 50 de persoane, ajungând la 1.397, însă averile lor cumulate au scăzut cu 300 miliarde de dolari, până la 5.100 de miliarde de dolari, în urma încetinirii economiei mondiale, potrivit unui studiu publicat joi de banca elvețiană UBS și firma de consultanță PwC, informează Reuters.

Studiul arată că, în Asia, apare la trei zile un nou miliardar, în timp ce populația totală de miliardari a SUA a crescut cu doar cinci persoane anul trecut, iar cei mai bogați oameni din Europa sunt cei mai rezistenți la păstrarea averilor moștenite.

"După mai mult de 20 de ani de creare de avere fără precedent, cea de-a doua Epocă de Aur s-a oprit", susțin autorii raportului.

Potrivit autorilor studiului, 210 persoane au devenit membri ai clubului miliardarilor în 2015, mai mult de jumătate fiind în Asia, unde tinerii antreprenori devin rapid bogați în sectoare precum imobiliarele, tehnologia și distribuția. În același timp, 160 de persoane au pierdut statutul de miliardari, inclusiv cei care au murit. O treime dintre miliardarii incluși în acest studiu au vârsta peste 70 de ani.

SUA au în continuare cea mai mare populație de miliardari, însă cea mai bogată economie a lumii a adăugat doar cinci noi miliardari în 2015, în condițiile în care 41 de persoane s-au alăturat clubului celor cu o avere de peste un miliard de dolari și 36 au ieșit de pe listă. Averea totală a miliardarilor americani a scăzut cu 6%, până la 2.400 miliarde de dolari.

Comparativ, China a creat 80 de noi miliardari, grație în principal averilor făcute în sectorul tehnologiei, iar, pe ansamblu, Asia a creat 113 miliardari, adică unul la fiecare trei zile.

În schimb, Europa este lider mondial la păstrarea averilor, susțin autorii studiului, în condițiile în care vechiul continent are cel mai mare număr de miliardari multi-generații (182 sau 54% din totalul miliardarilor) față de 175 (33%) în SUA și 76 (15%) în Asia-Pacific.

"Chiar dacă nu este cea mai bună la crearea unor mari averi, Europa a dovedit că este cea mai bună la păstrarea lor", susțin autorii studiului.

"Aceasta este ceva ce multe regiuni, precum Asia, unde mulți miliardari sunt la prima generație, pot învăța foarte mult, în special având în vedere că ne îndreptăm spre cea mai mare perioadă de transfer de avere la care am asistat vreodată", se mai arată în studiu.

UBS și PwC susțin că aproximativ 500 de persoane vor transfera peste 2.100 miliarde de dolari (o sumă echivalentă cu PIB-ul Indiei) către urmașii lor în următorii 20 de ani.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Emi Pian, șeful clanului Duduianu, executat în stil mafiot de un rival pe o stradă din Capitală

2 Antena 3 l-a „omorât” și pe tatăl interlopului ucis în această dimineață!

3 Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

4 Unde e poliția?! / Filmul și motivul uciderii în Giulești a interlopului Emi Pian, liderul clanului Duduianu. O …

5 Acest cretin este membru PSD și bugetar