Numărul oficialilor de rang înalt care fug din Rusia crește tot mai mult. Cine este rusul care îi ajută

Numărul oficialilor de rang înalt care fug din Rusia crește tot mai mult. Cine este rusul care îi ajută

Vladimir Osecikin, un disident rus care locuiește în Franța din 2015, a declarat într-un interviu pentru CNN că tot mai mulți oficiali ruși de rang înalt dezertează în Occident, nemulțumiți de războiul din Ucraina. El a mai precizat că printre dezertori se numără și foşti generali şi agenţi de informaţii.

FOTO Shutterstock

Președintele rus Vladimir Putin și-a arătat determinarea de a vâna dușmanii percepuți de Kremlin peste hotare. Osecikin a fost arestat în Rusia și se află în prezent pe „lista persoanelor căutate" de către autoritățile ruse. Franța i-a oferit un refugiu, dar securitatea este mult mai greu de obținut.

Vladimir Osecikin a cerut azil în Franţa încă din 2015 şi se bucură acum de protecţie poliţienească după ce în 12 septembrie anul trecut familia sa a fost vizată de o tentativă de asasinat : un lunetist a tras asupra apartamentului său tocmai când, împreună cu soţia şi copiii, se pregătea să ia cina.

Ce a făcut

Activitatea lui Osecikin ca jurnalist de investigație și activist anticorupție — ceea ce înseamnă că și-a făcut o meserie din cunoașterea secretelor statului rus — ajută într-o oarecare măsură. De două ori, spune el la CNN , ponturile au ajuns înaintea ucigașilor la ușa lui.

El trăiește acum sub pază armată constantă, asigurată de autoritățile franceze, iar adresa și rutina sa sunt secrete.

În calitate de activist influent pentru drepturile omului şi jurnalist, Osecikin a fost mult timp un ghimpe în coasta multor ruşi puternici. După ce a fondat în 2011 Gulagu.net — o organizaţie pentru drepturile omului care urmărea cazurile de corupţie şi tortură în Rusia — s-a ocupat de o serie de investigaţii de profil înalt care incriminau instituţiile şi ministerele ruseşti. Una dintre aceste investigaţii a relevat că în închisorile ruseşti se comit violuri sistematice asupra deţinuţilor de sex masculin.

Dar activitatea Gulagu.net de când tancurile ruseşti au trecut graniţa ucraineană, în februarie, a fost cea care a conferit organizaţiei o nouă relevanţă internaţională.

Ancheta referitoare la închisoare i-a făcut pe mai mulţi agenţi din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, spionajul intern) să se transforme în denunţători, aceştia mărturisind că au fost dezgustaţi de descoperirile Gulagu.net, susţine Osecikin. Acest lucru a dus la #windofchange, o serie de scrisori care ar proveni de la personalul FSB şi care au fost trimise organizaţiei lui Osecikin. Publicate online de echipa sa, scrisorile au devăluit dezaprobarea agenţilor FSB faţă de conducerea Rusiei şi faţă de războiul din Ucraina.

Vladimir Osecikin / Foto: Facebook

Vladimir Osecikin / Foto: Facebook

Cine îi cere ajutorul

Așa-numita „operațiune militară specială" a lui Putin nu a fost singura mișcare a rușilor după 24 februarie. Aceasta a declanșat, de asemenea, „un mare val" de oficiali ruși care și-au părăsit patria, eclipsat doar de valul de oameni care au fugit de ordinul de „mobilizare parțială" al Kremlinului din septembrie.

Mulți ruși care apelează la Vladimir Osecikin sunt soldați de rang inferior, dar printre ei se află și oameni mult mai influenți. Bărbatul spune că că printre ei se află un fost ministru al guvernului și un fost general rus cu trei stele — CNN a confirmat identitățile unui fost ofițer FSB și a mercenarilor Wagner.

Luna aceasta, Osecikin a ajutat un fost comandant Wagner care a fugit din Rusia pe jos în Norvegia pentru a cere azil. Fostul soldat se temea pentru viața sa după ce a refuzat să își reînnoiască contractul cu grupul de mercenari.

La cine ajung informațiile

„Atunci când persoana este de nivel foarte înalt, înţelege foarte bine cum funcţionează maşinăria regimului lui Putin şi înţelege foarte bine că, dacă vorbeşte despre asta, există un risc foarte mare de terorism cu Noviciok sau de asasinare”, a declarat Osecikin pentru CNN.

Implicit, atunci când îi ajută pe aceşti oficiali să fugă din Rusia prin intermediul reţelei lui, există un acord tacit, iar aceştia îi furnizează informaţii despre mecanismele interne ale Moscovei. Unele dintre aceste informaţii ajung şi la agenţiille de informaţii europene, cu care Osecikin are contacte regulate, spune el.

Un fost locotenent de rang înalt al FSB pe care Osecikin îl ajută în Europa, Emran Navruzbekov, a declarat că a pregătit directive ale FSB privind operațiunile de spionaj ale Rusiei în Europa pentru a le oferi agențiilor de informații occidentale.

„Şefii noştri din FSB le-au cerut agenţilor lor din Europa să afle despre ‘mercenarii’ care vor merge în Ucraina. Pe voluntarii care merg să lupte pentru Ucraina îi numesc terorişti. Am păstrat o astfel de corespondenţă”, a declarat el pentru CNN.

Unii dintre cei pe care Osecikin îi ajută sunt în posesia unor informații — chiar secrete militare — despre care recunoaște că sunt de interes limitat pentru organizația sa pentru drepturile omului. Dar agențiile de informații occidentale au priorități foarte diferite.

Michel Yakovleff, un fost general al armatei franceze și fost comandant adjunct al operațiunilor NATO, care, la cererea CNN, a analizat mai multe dosare militare obținute de Osecikin, a declarat că, deși acestea nu au o importanță deosebită pentru un comandant militar, „sunt fragmente de informaţii care construiesc o imagine”.

Secrete pe hârtie

Un fost general rus a adus cu el documente militare, inclusiv un plan arhitectural al unei clădiri, potrivit lui Vladimir Osecikin, cu o legendă care detaliază semnificația simbolurilor, enumerând utilitățile și datele de construcție.

Generalul, încercând să câștige favorurile europene, spera ca autoritățile occidentale să le recunoască valoarea, a declarat Osecikin. Surse din serviciile de informații au confirmat pentru CNN autenticitatea probabilă a documentelor, dar au ridicat întrebări cu privire la utilitatea și exclusivitatea lor.

Pentru Yakovleff, documentele nu sunt singura monedă de schimb pe care o dețin fugarii.

Adevăratele întrebări sunt: unde erai în ierarhie? În ce măsură erai de încredere? Cine erau oamenii de încredere din jurul tău? Ce fel de acces aveai la ce?”, a detaliat el. „Nu suntem interesaţi de acest dosar. Ne interesează gradul tău de acces. Şi, destul de des, lucrurile pe care le ştii, dar pe care nu le ştii că le ştii sunt cele care pot fi de valoare” pentru serviciile de informaţii, a adăugat Yakovleff.

Pe lângă documentele militare, fostul general rus a transportat informații despre corupția din cadrul armatei și înregistrări secrete care arată cum FSB trage sforile chiar și în cadrul unităților militare, a declarat Osecikin.

De ce dezertează

Un alt dezertor, Maria Dmitrieva, în vârstă de 32 de ani, a scăpat cu presupuse secrete din interiorul FSB. Ea a declarat pentru CNN că a lucrat timp de o lună ca medic pentru FSB. În pregătirea dezertării sale, ea spune că a înregistrat în secret conversațiile cu pacienții, ale căror simptome ascundeau uneori secrete de stat.

Un agent al infamului GRU — sau serviciile secrete militare rusești — suferea de malarie după o misiune în Africa, a spus ea. Alte conversații au dezvăluit oficiali ceceni cărora li se acorda impunitate judiciară, a afirmat ea, sau oficiali care discutau despre pierderile în armata rusă. CNN nu a reușit să verifice acest lucru în mod independent.

Dmitrieva, care cere azil în sudul Franței, lăsându-și în urmă familia și iubitul ei despre care spune că lucrează pentru serviciile secrete rusești, nu este sigură dacă informațiile pe care le-a furnizat autorităților vor fi suficiente pentru a-i garanta azil permanent.

Dezertorul trebuie să-şi construiască o anumită credibilitate ca să fie ajutat. „Ai nevoie de motive întemeiate pentru a dezerta”, a declarat Yakovleff. „Nu este aşa, dintr-o dată, că ţi-ai dat seama că democraţia este mai bună decât tirania şi, prin urmare, te-ai înfiinţat aici”, precizează el. „Aceasta este una dintre primele întrebări pe care şi le vor pune agenţiile de informaţii: De ce dezertează tocmai acum această persoană?”, a arătat el.

Fostul ofițer FSB Navruzbekov a afirmat că disperarea privind șansele Rusiei în Ucraina îi determină pe mulți dintre colegii săi să caute o scăpare.

Precaut de încercările Moscovei de a se infiltra în organizația sa și de a-i discredita munca, colegii săi verifică identitatea tuturor celor pe care îi ajută, a declarat Osecikin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...