Numărul sinuciderilor în rândul ofițerilor ruși este în creștere. Care ar fi motivul

Numărul sinuciderilor în rândul ofițerilor ruși este în creștere. Care ar fi motivul

Numărul sinuciderilor în rândul ofițerilor ruși a crescut semnificativ de la începutul războiului în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, crede că rușii aleg varianta aceasta de teama de a nu fi găsiți de ucraineni și capturați.

Foto: Profimedia

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, a declarat că Ucraina este pregătită să îi accepte pe acei ruși care nu vor să se murdărească pe mâini și să execute ordine criminale, indiferent de rangul lor, de la soldați la generali și comandanți, dacă se predau ca parte a proiectului Hochu Zhit (Vreau să trăiesc). De asemenea, el este sigur că aceasta este cea mai bună și mai sigură cale de ieșire din situație pentru ofițerii ruși, notează yahoo.news.

„Garantăm un tratament în conformitate cu Convențiile de la Geneva și cu drepturile umane internaționale, în ciuda faptului că vorbim despre criminali și agresori. Acest lucru înseamnă să garantăm că aceasta [predarea - n.r.] va duce la captivitate", a asigurat Iusov.

Amenințarea este continuă

Răspunzând la întrebarea despre observatorii înaintați de artilerie care chiar ucid cetățeni, Iusov a declarat că, din păcate, printre aceștia se pot număra diferite persoane care, printre altele, pot fi nostalgici după URSS.

„Dar nu ar trebui să credem că vom vedea cu siguranță unele descrieri de genul „o persoană în vârstă cu barbă" sau „fără barbă" și [presupunem] că acesta este un observator de artilerie sau un agent FSB rus, iar apoi chemăm de urgență serviciile speciale. Nu, trebuie să fim vigilenți. Iar măsurile de contraspionaj, desigur, continuă; amenințarea este continuă, pentru că serviciile speciale rusești își continuă operațiunile", a declarat Iusov.

El a mai precizat că rușii nu au acceptat faptul că nu sunt întâmpinați cu flori în Ucraina. Andrii Iusov a spus că aceștia continuă să facă încercări de a-i implica pe ucraineni în afacerile lor în diferite moduri - direct și indirect, contactându-i pe rețelele de socializare, pe telefon și prin contacte personale.

„Bineînțeles, trebuie să fii foarte atent. Trebuie să contactați autoritățile ucrainene de aplicare a legii dacă există un astfel de contact suspect. Dacă vedeți activitățile unei persoane care ar putea dăuna forțelor de securitate și de apărare ucrainene prin acțiunile sale, trebuie să contactați autoritățile de aplicare a legii", a declarat Iusov.

El a adăugat că, din păcate, serviciile speciale rusești reprezintă o amenințare suficientă și o forță eficientă în multe chestiuni, iar Rusia cheltuie resurse uriașe pentru activitățile lor.

Agenți ruși în conducerea locală

Răspunzând la întrebarea dacă există cazuri în care rușii își introduc agenții în instituțiile de conducere locale ucrainene, Iusov a spus că serviciile speciale rusești continuă să facă astfel de încercări.

El a menționat că activitatea serviciilor speciale, oricât de dificilă și costisitoare ar fi, este totuși mai ieftină pentru Rusia, în comparație cu costurile frontului și ale armatei.

„Deci da, au încercat, încearcă și vor continua să încerce [să introducă agenții lor în autoritățile locale ucrainene - n.r.]. Celălalt lucru este că astăzi o astfel de muncă este cât se poate de dificilă pentru rusofili datorită activității eficiente a serviciilor speciale ucrainene și a poziției monolitice a societății civile. Acesta este un caz în care unitatea și vigilența dau rezultate", a declarat Iusov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană