Numele Ida a fost retras de pe lista cu denumiri ale uraganelor din Oceanul Atlantic (OMM)

Numele Ida a fost retras de pe lista cu denumiri ale uraganelor din Oceanul Atlantic (OMM)

Numele Ida a fost retras de pe lista rotativă cu denumiri ale furtunilor din Oceanul Atlantic, după ce acest uragan a făcut zeci de victime şi a provocat pagube estimate la zeci de miliarde de dolari în anul 2021, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), relatează AFP.

Aşa cum cere tradiţia în cazul celor mai devastatoare furtuni şi uragane, numele Ida a fost retras de pe această listă. El va fi înlocuit cu Imani, au anunţat specialiştii de la OMM, care vor să evite astfel ca familiile afectate de uraganul din 2021 să rememoreze acele momente dramatice.

În total, OMM a retras definitiv 94 de nume de pe lista sa rotativă cu denumiri ale uraganelor formate în Oceanul Atlantic începând din 1953, anul în care organizaţia a implementat acest sistem.

Ida a fost în 2021 cel mai devastator uragan din sezonul furtunilor tropicale, care ţine de obicei de la 1 iunie până la 30 noiembrie. Uraganul Ida a devastat statul american Louisiana la sfârşitul lunii august şi a provocat haos şi decese puţin mai la nord pe coasta estică americană, în New York şi în regiunile sale limitrofe.

Ida a cauzat în mod direct 55 de decese şi indirect alte 32 de decese în Statele Unite, potrivit autorităţilor americane.

Ele au estimat la 75 de miliarde de dolari valoarea distrugerilor provocate de vânturi şi de precipitaţiile abundente care au însoţit trecerea uraganului Ida peste coasta estică a Statelor Unite.

Sezonul uraganelor din 2021 a ocupat locul al treilea în clasamentul celor mai active sezoane prin prisma numărului de furtuni tropicale care au fost suficient de intense pentru a primi un nume oficial, potrivit serviciilor de meteorologie americane.

2021 a fost totodată al şaselea sezon consecutiv cu o activitate superioară mediei multianuale. De asemenea, la fel ca în 2020, lista cu denumiri a fost epuizată înainte de sfârşitul sezonului, iar meteorologii au fost nevoiţi să recurgă la litere din alfabetul grec.

Din cele 21 de furtuni tropicale care au fost suficient de intense pentru a primi un nume oficial, şapte au fost uragane, iar patru dintre ele au fost de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, care are cinci niveluri.

Potrivit OMM, această activitate superioară celor obişnuite se explică prin factori climatici, inclusiv fenomenul La Nina, prin temperaturi la suprafaţa mării mai mari decât valorile medii înregistrate mai devreme în debutul sezonului, precum şi prin ploile musonice din Africa Occidentală mai mari decât mediile multianuale.

Un fenomen denumit "oscilaţie atlantică multidecadală" - o variaţie a temperaturii de la suprafaţa mării care se întinde pe mai multe decenii, de la 40 la 80 de ani -, care a intrat într-o fază mai caldă începând din 1995, joacă de asemenea un rol important, favorizând formarea unor furtuni mai violente şi care durează mai mult timp.

Serviciile naţionale de meteorologie din Statele Unite (NOAA) vor publica pe 27 mai previziunile lor pentru sezonul uraganelor din 2022.

Discuţii sunt purtate de asemenea în această perioadă pentru a se decide dacă nu cumva ar fi mai bine să se devanseze data oficială ce marchează debutul sezonului uraganelor, pentru 15 mai, din cauza apariţiei mai frecvente a furtunilor tropicale în acea lună calendaristică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...