Numeroși copii indieni au murit după ce au mâncat litchi pe stomacul gol (studiu)

Numeroși copii indieni au murit după ce au mâncat litchi pe stomacul gol (studiu)

Oameni de știință americani și indieni susțin că o boală misterioasă, care a ucis peste 100 de copii pe an în nordul Indiei, a fost cauzată de consumul de litchi (numit și pruna chinezească) pe stomacul gol, relatează BBC News.

Sursa foto: food.ndtv.com

Timp de peste două decenii, copiii aparent sănătoși din regiunea Bihar au suferit crize bruște, pierzându-și cunoștința, iar aproximativ jumătate au murit, spre stupefacția medicilor.

O nouă cercetare, publicată în revista medicală The Lancet, sugerează că acești copii au murit otrăviți de fructele consumate.

Cele mai multe victime au fost copii săraci din principala regiune producătoare de litchi din India, care au consumat fructele căzute pe pământ, în livezi, a declarat revista.

Litchi, un fruct exotic originar din China, conține toxine care inhibă capacitatea organismului de a produce glucoza — afectându-i pe copiii ale căror niveluri de zăhar din sânge erau deja reduse, deoarece nu mâncaseră cina.

Copiii s-au trezit noaptea țipând înainte de a suferi convulsii și a-și pierde cunoștința, suferind o inflamare acută a creierului.

Cercetătorii au examinat copiii bolnavi internați într-un spital în Muzaffarpur între lunile mai și iulie 2014 și au descoperit o legătură cu un focar de boală care a cauzat umflarea creierului și convulsii la mai mulți copii din Caraibe. Focarul a fost cauzat de fructul ackee, care conținea hipoglicină, o toxină care împiedică organismul să producă glucoză. Testele ulterioare au indicat că și litchi conținea hipoglicină.

Descoperirea i-a condus pe responsabilii din domeniul sănătății să le recomande părinților să le asigure copiilor de vârstă mică masa de seară și să le limiteze numărul de litchi consumate de către aceștia.

Copiii care suferă de simptome asociate cu focarul trebuie tratați rapid pentru hipoglicemie, au completat oficialii.

Treptat, numărul de cazuri raportate a scăzut începând de la câteva sute în fiecare an, până la aproximativ 50, a relatat New York Times.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică