O biserică din Viena îşi acoperă vitraliile din cauza unor presupuse legături naziste: „Chiar nu vrem să le ștergem”

O biserică din Viena îşi acoperă vitraliile din cauza unor presupuse legături naziste: „Chiar nu vrem să le ștergem”

O biserică protestantă din Viena, Austria, şi-a acoperit ferestrele cu vitralii din cauza unor motive considerate antisemite şi a trecutului nazist al artistului, transmite luni agenţia DPA, citată de Agerpres.

Biserică protestantă FOTO Shutterstock

Un număr de 15 ferestre au fost acoperite duminică cu o ţesătură ce includea cuvintele "credinţă", "dragoste" şi "speranţă".

Potrivit pastorului bisericii Pauluskirche, Elke Petri, această iniţiativă este temporară. În viitor, urmează să fie montate ferestre noi, a declarat ea pentru DPA. Ferestrele au fost proiectate în anii 1960 de pictorul austriac Rudolf Böttger (1887-1973). Acesta a fost membru nazist şi funcţionar în cadrul partidului, la Viena.

Austria, locul de naştere al lui Adolf Hitler, s-a alăturat Germaniei naziste în 1938.Printre portretele biblice problematice de la ferestre, potrivit lui Petri, se numără cel al unei fete cu codiţe blonde, care arată ca un membru al tineretului în viziunea lui Hitler, şi un Iisus "cu aspect arian". În plus, evreii sunt reprezentaţi într-un mod defăimător stereotipic.

"Nu mai vrem aşa ceva", a declarat Elke Petri.

Începând din 2003, există o placă ce explică ferestrele controversate ale bisericii. Decizia de acoperire şi de înlocuire a ferestrelor a fost luată abia acum deoarece unii enoriaşi nu au dorit această schimbare, a explicat Petri.

Ferestrele lui Böttger nu vor dispărea complet, segmentele care nu formează obiectul acestor controverse urmând să fie incluse într-un "memorial" în biserică.

"Chiar nu vrem să le ştergem", a spus pastorul. Böttger a trăit în landul german Bavaria după Al Doilea Război Mondial.Potrivit biografului său, Florian Jung, lucrările sale includ picturi murale pe clădiri rezidenţiale şi religioase, precum şi pe şcoli.

Obsesiile bizare ale lui Adolf Hitler. Ciudățeniile care i-au uimit până și pe naziști

Adolf Hitler a rămas unul dintre cei mai controversați oameni din istorie, fiind vinovat de moartea a milioane de oameni. Fostul lider nazist, care a sfârșit prin suicid, a avut multe obsesii ciudate, dar și obiceiuri prin care i-a uimit până și pe cei care îl urmau.

Obsesiile bizare ale lui Adolf Hitler

Adolf Hitler avea multe obiceiuri bizare, iar multe dintre ele erau condamnate chiar și de naziști, însă nimeni nu avea curaj să-i spună ceva lui Fuhrer.

Așadar, lui Hitler îi plăcea să doarmă foarte mult, iar cine îndrăznea să-l trezească reușea să cunoască furia nemiloasă a nazistului. Era obsedat de somn, iar ca să rămână treaz lua pastile pentru a fi cât mai prezent la ce se întâmplă în jurul lui. De altfel, Hitler era obsedat de tot felul alte lucruri, astfel dezvoltând paranoia și adoptând un comportament ciudat. De exemplu, testa mâncarea pe alte persoane înainte să o consume, era obsedat de modul în care arată, în mod special de fața sa, dar și de felul în care îi răsuna vocea în timpul discursurilor oficiale. De altfel, îi plăcea să se fotografieze în exces, în timpul aparițiilor publice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat