O biserică greco-catolică ctitorită de strămoși ai familiei regale britanice, vizitată de prințul Charles

O biserică greco-catolică ctitorită de strămoși ai familiei regale britanice, vizitată de prințul Charles

Prințul Charles al Marii Britanii a vizitat sâmbătă Biserica greco-catolică din orașul Teiuș, monument istoric, construită la sfârșitul secolului al XVI-lea și ctitorită de Petru Racz și domnița Zamfira, strămoși ai contesei Claudia Rhedey de Kiss Rhede, stră-stră-străbunica Alteței Sale Regale.

Aflat într-o vizită privată în România, prințul Charles a ajuns sâmbătă în județul Alba, la Teiuș, unde a fost așteptat, în curtea bisericii, de câteva zeci de localnici. Printre cei care l-au întâmpinat au fost și membri ai familiei Rațiu și episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Claudiu Pop, precum și oficialități locale și județene.

Prințul Charles a vizitat aproximativ jumătate de oră interiorul lăcașului de cult, unde i s-a făcut ghidaj de specialitate. Potrivit membrilor familiei Rațiu, prințul de Wales s-a arătat interesat și de istoria Bisericii Greco-Catolice și de diferențele dintre aceasta și Biserica Ortodoxă.

A fost oficiat și un parastas de pomenire pentru cei doi ctitori, Petru Racz și soția sa, Zamfira. Prințul Charles a fost interesat și de plăcile funerare ale celor doi, aflate în exteriorul bisericii, și care necesită restaurare.

El a primit o plachetă din partea cardinalului Lucian, precum și un album cu iconostasul Catedralei greco-catolice din Blaj, iar din partea familiei Rațiu — o plachetă cu bucăți din veșmintele Domniței Zamfira.

"Să sperăm că asta e prima vizită și că ea va fi urmată de altele, când vor fi făcute niște lucrări pe care dânsul le-a sugerat", au spus reprezentanți ai familiei Rațiu.

Preotul paroh Paul Turcu a apreciat că această vizită este foarte importantă pentru comunitatea greco-catolică din localitate.

"Promisiunea a fost mai veche ca prințul Charles să vină să viziteze această biserică. Dânsul este un iubitor de cultură și monumente istorice. (...) I s-a explicat întreaga istorie a acestei biserici și s-a arătat binevoitor și dornic să vadă această biserică. Pentru noi, prezența Alteței Sale Regale în această bisericuță și în comunitatea noastră are o importanță deosebită prin însuși faptul că reprezintă Casa Regală. Noi sperăm că o privire mai atentă a Alteței Sale Regale, o implicare, poate, va ajuta să repunem această biserică în circuitul monumentelor istorice, în sensul că se va reveni cu lucrări de restaurare, atât la acoperiș, cum a fost, atât la pictură, care trebuie restaurată. Dacă la pictură și tabloul votiv nu se va interveni în următorii ani, pericolul va fi foarte mare de degradare totală", a declarat preotul paroh Paul Turcu.

Cea mai veche biserică românească din Teiuș, ortodoxă până la 1700 și apoi greco-catolică, în patrimoniul căreia s-a aflat până la 1948, lăcașul a fost retrocedat acestora după 1990.

Deasupra ancadramentului din piatră al ușii se află pisania, scrisă în slavona veche și nedatată, în centrul căreia se află blazonul Racz de Galgo, atribuit în 1585 lui Petru Racz și familiei sale de către principele Ștefan Bathory, și care reprezintă cea mai importantă sursă de informații referitoare la vechimea bisericii. Acest lucru înseamnă că biserica a fost construită după anul 1585, dar înainte de decesul, în bătălia de la Șelimbăr, din 1599, a lui Petru Racz, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul.

În interiorul bisericii, pe peretele vestic al navei se află pictat tabloul votiv, care necesită restaurare, acesta reprezentându-i pe Petru Racz și soția sa, domnița Zamfira, care țin pe palme macheta lăcașului de cult. Domnița Zamfira a fost fiica cea mare a boierului muntean Ioan Norocea, nepoată după mama sa a domnitorului Mircea Ciobanul și a doamnei Chiajna, fiica lui Petru Rareș. Cei doi au avut un fiu, Adam, al cărui prim născut, Petru, a fost căsătorit cu Klara Macskasi de Szent Marton. Aceștia au avut o singură fiică, Kristina, din ai căror descendenți fac parte membrii actualei familii regale britanice, se menționează în eseul documentar "Biserica Greco-Catolică din Teiuș", scris de prof. Ioan Gheorghe Rațiu.

Potrivit acestuia, Petru Racz și Zamfira sunt "strămoșii cu 7 generații mai înainte pe linie maternă a contesei Claudia Rhedey de Kiss Rhede, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a".

Biserica a fost renovată în anul 2002, atunci când au fost deschise și mormintele celor doi ctitori, Petru Racz și domnița Zamfira, prilej cu care s-a constatat că acestea au fost profanate și jefuite încă din vechime. Rămășițele celor doi au rămas sub pardoseală, fără a avea nicio inscripție, iar lespezile de piatră de pe morminte au fost scoase în afara bisericii.

Lăcașul, care are hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului", necesită pe interior lucrări de conservare și restaurare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

2 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

3 „Aș putea să-i trimit lui Putin o scrisoare prin care să-i promit niște poze nud dacă s-ar retrage din Ucraina. Dacă ar opri războiul, aș face asta”

4 Foarte interesante amănunte...

5 „Marea ofensivă rusă se va încheia până în aprilie și nu va avea succes”