O cantitate mare de magmă s-ar putea afla sub un vulcan „stins” din România

O cantitate mare de magmă s-ar putea afla sub un vulcan „stins” din România

Vulcanul Ciomatu a erupt pentru ultima oară acum aproximativ 30.000 de ani, însă potrivit unui nou studiu publicat în Earth and Planetary Science Letters, între 27258880000 și 76324864000 de yarzi cubi de magma fierb încă sub vârful acestuia, scrie  Smithsonian .

Rocile din partea de sus a crustei vulcanului sunt, în medie, 15% topite, iar în unele zone procentul ajunge la 45%. Descoperirea oamenilor de știință nu prevestește însă neapărat erupția vulcanului. Studiul cercetătorilor accentuează, așa cum susține unul dintre autori, Mickael Laumonier din cadrul Universității Clermont Auvergne (Franța), într-un interviu pentru National Geographic, importanța unei evaluări cât mai bune a vulcanilor activi și a celor inactvi.

Conform Enciclopediei Brittanica, vulcanii sunt considerați activi dacă au erupt în ultimii 10.000 de ani, în stare latentă dacă există posibilitatea ca aceștia să erupă din nou și stinși dacă nu au mai erupt de peste 10.000 de ani, iar posibilitatea unei erupții este minimă (autor Nora Gonzalez).

"Ne uităm mai ales la vulcanii activi - evident, deoarece aceștia au potențial mare de risc", a spus Laumonier.

"Dar nu ar trebui să uităm de alți vulcani relativi tineri, pentru că aceștia ar putea prezenta riscuri care trebuie evaluate."

Conform studiului, Laumonier și colegii săi din Elveția, Ungaria și România au ajuns la concluziile dezvăluite în urma unor analize geofizice și geochimice și a unor simulări numerice ale evoluției termale ale vulcanului prin care au încercat să stabilească ce cantitate de magmă se află sub acesta.

Rezultatele sugerează că Ciomatu ar putea depozita magmă cu un volum mai mare decât spațiul ocupat de Piramida din Giza.

Trebuie însă menționat faptul că cercetătorii nu sunt complet siguri, atrage atenția Janine Krippner, vulcanolog în programul Smithsonian Global Volcanism, care nu a fost implicată în proiect: "Ne arată că avem multe date care ne spun că așa ar sta lucrurile."



Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...