O companie franceză din domeniul îngrijirii animalelor de companie sistează comercializarea acvariilor sferice pentru peşti

O companie franceză din domeniul îngrijirii animalelor de companie sistează comercializarea acvariilor sferice pentru peşti

Un important comerciant de acvarii din Franţa a decis să sisteze vânzarea acvariilor de tip bol pentru peşti argumentând că peştii înnebunesc şi mor rapid în astfel de recipiente, informează sâmbătă Reuters.

Compania AgroBiothers Laboratoire, lider pe piaţa produselor destinate îngrijirii animalelor de companie din Franţa, nu va mai vinde acvarii cu o capacitate mai mică de 15 litri şi doar recipiente paralelipipedice argumentând că plasarea peştilor în boluri de mici dimensiuni, care nu sunt prevăzute cu mecanisme de filtrare şi oxigenare, este abuz asupra animalelor, a precizat compania.

''Oamenii cumpără caraşi pentru copiii lor din impuls, dar dacă ar şti că este o tortură, atunci n-ar mai cumpăra. Întrucât trebuie să se rotească în continuu într-un mic bol, peştii înnebunesc, iar acest lucru de aduce rapid moartea'', a declarat pentru Reuters directorul executiv al AgroBiothers, Matthieu Lambeaux.

Carasul auriu poate trăi până la 30 de ani şi creşte până la circa 25 de centimetri în acvarii de mari dimensiuni sau în bazine exterioare, dar în boluri mici de cele mai multe ori mare în câteva săptămâni sau luni.

Caraşii sunt vieţuitoare sociale care au nevoie de compania altor peşti, un spaţiu amplu şi apă proaspătă, iar deţinerea unui acvariu necesită un echipament minim, precum şi expertiză.

Franţa este piaţa numărul unu din Europa pentru peşti de acvariu, cu circa 2,3 milioane de peşti, a spus Lambeaux.

Germania şi alte ţări europene au interzis cu mult timp în urmă bolurile pentru peşti, dar Franţa nu deţine legislaţie pe acest subiect.

''Este un anacronism francez, de aceea am decis să acţionăm. Nu ne putem educa toţi clienţii explicându-le că ţinerea peştilor într-un bol este o cruzime. Considerăm că este responsabilitatea noastră să nu le mai oferim consumatorilor această alegere'', a spus Lambeaux.

AgroBiothers, care deţine o cotă de piaţă de circa 27% în Franţa în domeniul produselor de îngrijire pentru animalele de companie, a vândut aproximativ 50.000 de boluri pentru peşti anual la preţul de circa 20 de euro bucata în anii anteriori.

''Există cerere pentru acvarii de tip bol, dar realitatea este că ceea ce le oferim de fapt copiilor este posiblitatea de a vedea cum peştişorul moare lent'', a mai spus el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale