O companie japoneză a pierdut contactul cu o sondă care se pregătea să aselenizeze

O companie japoneză a pierdut contactul cu o sondă care se pregătea să aselenizeze

Start-up-ul japonez iSpace a pierdut contactul cu modulul său de aselenizare pe Lună la ora programată, a anunțat șeful companiei, potrivit AFP.

Luna, satelitul care se lasă greu descoperit FOTO Shutterstock

Lansarea sondei japoneze fusese făcută de o rachetă SpaceX de la baza americană din Florida, după două amânări cauzate de verificări suplimentare.

„Am pierdut comunicarea, așa că trebuie să considerăm că nu am putut finaliza aterizarea pe suprafața Lunii”, a declarat Takeshi Hakamada, directorul executiv și fondatorul ispace.

„Inginerii noștri vor continua să analizeze situația”, a adăugat el, promițând că va oferi mai multe informații cât mai curând posibil.

Sonda lunară Hakuto-R, aflată de o lună pe orbită la aproximativ 100 de kilometri deasupra Lunii, și-a început coborârea pe suprafața lunară cu aproximativ o oră mai devreme.

Totul părea să decurgă conform planului, însă după aterizarea planificată marți, în jurul orei 16.40 GMT, au urmat câteva zeci de minute de așteptare, timp în care echipele companiei au încercat să restabilească comunicarea cu modulul lunar.

În cele din urmă, reprezentanții companiei au dat vestea proastă. Totodată, au dat asigurări că ispace își va continua „eforturile pentru viitoarele misiuni”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”