O decizie privind prezenţa militară americană în Africa va fi luată în termen de două luni (şef de stat major)

O decizie privind prezenţa militară americană în Africa va fi luată în termen de două luni (şef de stat major)

SUA vor lua o decizie privind nivelul prezenţei lor în Africa, în special în regiunea unde operează Franţa şi G5 Sahel, în termen de circa două luni, a declarat luni şeful statului major american, generalul Mark Milley, relatează AFP.

"Nu există un calendar precis", a declarat generalul unui mic grup de jurnalişti în avionul cu care revenea la Washington, după o reuniune la Paris cu omologul său francez, gen. Francois Lecointre.

"Vom avea probabil decizii la nivelul Departamentului Apărării într-o lună sau două, poate şase săptămâni, ceva de genul ăsta", a adăugat el.

Secretarul apărării, Mark Esper, şi-a anunţat intenţia de a pune în aplicare strategia de apărare naţională definită de predecesorul său Jim Mattis, care reorientează eforturile Pentagonului către concurenţii strategici ai SUA - China şi Rusia - în detrimentul luptei anti-jihadiste.

Luni, generalul Milley a avertizat că SUA intenţionează să-şi reducă prezenţa în Africa, în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron i-a reunit pe reprezentanţii ţărilor din G5-Sahel la Pau, în sudul Franţei, pentru a relansa eforturile acestei coaliţii din care fac parte Mali, Niger, Burkina Faso, Ciad şi Mauritania.

Palatul Elysee a reacţionat imediat, subliniind că susţinerea americană pentru operaţiunea Barkhane este "esenţială".

Operaţiunea franceză Barkhane a mobilizat 4.500 de oameni în fâşia sahelo-sahariană, o întindere la fel de vastă ca Europa, pentru a lupta împotriva grupurilor armate.

Generalul Milley a dat asigurări că SUA nu au nicio intenţie de a se retrage total din Africa.

"Mulţi cred că ne retragem din Africa. Este o descriere eronată şi o exagerare", a spus el.

"Chestiunea la care lucrăm împreună cu francezii este nivelul de susţinere pe care îl asigurăm. Este prea mult? Este prea puţin? Este ceea ce trebuie?", a mai spus generalul, subliniind că se întoarce la Washington pentru a-i transmite solicitările Parisului lui Mark Esper pentru ca acesta să ia o decizie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

4 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean

5 Imagini din satelit cu bombardiere capabile să transporte arme nucleare, mutate de Rusia la granița cu Finlanda