O descoperire ştiinţifică recentă sugerează că romanii vânau balene în Marea Mediterană

În urmă cu 2.000 de ani balenele nordice şi cenuşii populau Marea Mediterană, conform unui studiu publicat miercuri ale cărui concluzii sugerează că romanii vânau aceste vieţuitoare şi au contribuit la dispariţia lor.

''Analizele moleculare recente ale osemintelor găsite în regiunea Gibraltar demonstrează că cele două specii de balene în prezent dispărute din Marea Mediterană (balena nordică din Atlanticul de Nord şi balena cenuşie) erau prezente în acel loc în urmă cu 2.000 de ani, probabil în perioada de reproducere", a declarat pentru AFP Ana Rodrigues de la Centrul de ecologie funcţională şi evolutivă din Montpellier ce aparţine de Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa.

Bascii, care în urmă cu o mie de ani vânau aceste cetacee cu ajutorul harpoanelor în largul coastelor Biarritz, Hendaye, Anglet şi Saint-Jean-Pied-de-Port, erau consideraţi până în prezent primii vânători de balene.

Însă, descoperirea acestor oseminte în apropierea strâmtorii Gibraltar "în siturile arheologice unde s-au aflat întreprinderile romane pentru sărarea peştelui deschide posibilitatea existenţei unei industrii baleniere", a explicat cercetătoarea. Această industrie "ar fi putut contribui la dispariţia lor", a adăugat ea.

Cetaceele Eubalaena glacialis din Atlanticul de Nord, cunoscute şi sub denumirea de balene negre, au fost incluse de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pe lista vieţuitoarelor pe cale de dispariţie. În prezent trăiesc mai puţin de 500 de exemplare, cantonate în largul coastei estice a Americii de Nord.

Balena cenuşie (Eschrichtius robustus) trăieşte astăzi doar în Pacificul de Nord.

Romanii erau "extrem de eficienţi în exploatarea resurselor marine, inclusiv a peştilor mari precum tonul", a explicat Dario Bernal-Casasola de la Universitatea Cadiz din Spania. Cu toate acestea, ei nu deţineau "tehnologia necesară pentru capturarea balenelor mari, specie de mare adâncime, încă prezentă astăzi în Marea Mediterană", a notat Ana Rodrigues.

Însă, descoperirea privind prezenţa la acea vreme a balenelor nordice şi a balenelor cenuşii în apele mediteraneene schimbă datele deoarece aceste vieţuitoare "sunt (specii) de coastă, foarte vizibile în zonele lor de reproducere", a precizat cercetătoarea. Prin urmare, romanii le puteau vâna din ambarcaţiuni de dimensiuni mici, cu ajutorul harpoanelor de mână, într-un mod similar cu cel utilizat mai târziu de basci.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi date din exit-poll-uri / Marian Oprișan pierde șefia CJ Vrancea în favoarea PNL! Situație critică la Neamț, …

2 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 41,48% la ora 19. În București - 31.86% / Trei județe trec de 50%

3 HARTĂ Ce partide au câștigat șefia Consiliilor Județene

4 Priviți cum arată Gâdea... Pieleanu anunță 5 surprize la București!

5 Situația în exit-poll-uri la ora 16.30: PNL va înregistra un scor național fără precedent! Nicușor Dan-41%, Fi…