O descoperire ştiinţifică recentă sugerează că romanii vânau balene în Marea Mediterană

O descoperire ştiinţifică recentă sugerează că romanii vânau balene în Marea Mediterană

În urmă cu 2.000 de ani balenele nordice şi cenuşii populau Marea Mediterană, conform unui studiu publicat miercuri ale cărui concluzii sugerează că romanii vânau aceste vieţuitoare şi au contribuit la dispariţia lor.

''Analizele moleculare recente ale osemintelor găsite în regiunea Gibraltar demonstrează că cele două specii de balene în prezent dispărute din Marea Mediterană (balena nordică din Atlanticul de Nord şi balena cenuşie) erau prezente în acel loc în urmă cu 2.000 de ani, probabil în perioada de reproducere", a declarat pentru AFP Ana Rodrigues de la Centrul de ecologie funcţională şi evolutivă din Montpellier ce aparţine de Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa.

Bascii, care în urmă cu o mie de ani vânau aceste cetacee cu ajutorul harpoanelor în largul coastelor Biarritz, Hendaye, Anglet şi Saint-Jean-Pied-de-Port, erau consideraţi până în prezent primii vânători de balene.

Însă, descoperirea acestor oseminte în apropierea strâmtorii Gibraltar "în siturile arheologice unde s-au aflat întreprinderile romane pentru sărarea peştelui deschide posibilitatea existenţei unei industrii baleniere", a explicat cercetătoarea. Această industrie "ar fi putut contribui la dispariţia lor", a adăugat ea.

Cetaceele Eubalaena glacialis din Atlanticul de Nord, cunoscute şi sub denumirea de balene negre, au fost incluse de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pe lista vieţuitoarelor pe cale de dispariţie. În prezent trăiesc mai puţin de 500 de exemplare, cantonate în largul coastei estice a Americii de Nord.

Balena cenuşie (Eschrichtius robustus) trăieşte astăzi doar în Pacificul de Nord.

Romanii erau "extrem de eficienţi în exploatarea resurselor marine, inclusiv a peştilor mari precum tonul", a explicat Dario Bernal-Casasola de la Universitatea Cadiz din Spania. Cu toate acestea, ei nu deţineau "tehnologia necesară pentru capturarea balenelor mari, specie de mare adâncime, încă prezentă astăzi în Marea Mediterană", a notat Ana Rodrigues.

Însă, descoperirea privind prezenţa la acea vreme a balenelor nordice şi a balenelor cenuşii în apele mediteraneene schimbă datele deoarece aceste vieţuitoare "sunt (specii) de coastă, foarte vizibile în zonele lor de reproducere", a precizat cercetătoarea. Prin urmare, romanii le puteau vâna din ambarcaţiuni de dimensiuni mici, cu ajutorul harpoanelor de mână, într-un mod similar cu cel utilizat mai târziu de basci.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

2 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…

5 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!