O echipă de astronomi pregătește un anunț în legătură cu misterioasele unde gravitaționale

O echipă de oameni de știință ar putea să anunțe, în cadrul unei conferințe de presă ce va fi organizată joi, descoperirea misterioaselor unde gravitaționale, acele pulsații sau valuri ce se produc în textura continuului cvadridimensional spațiu-timp a căror existență a fost prevăzută de Albert Einstein în 1916, în celebra sa Teorie a Relativității Generale, conform SPACE.com. 

Conferința de presă va fi organizată joi, 11 februarie, la National Press Club din Washington, de către echipa de oameni de știință care "vânează" undele gravitaționale prin intermediul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Ei au anunțat doar că la această întâlnire cu ziariștii va fi abordat subiectul undelor gravitaționale care se propagă prin spațiu-timp cu viteza luminii, însă, conform SPACE.com, există motive să credem că în cadrul întâlnirii cu presa va fi anunțată o descoperire importantă.

De câteva luni au început să circule zvonuri cu privire la descoperirea undelor gravitaționale de către grupul de oameni de știință din cadrul LIGO. Astronomul Lawrence Krauss, de la Arizona State University care, deși nu face parte din echipa LIGO, a fost cel care a lansat acest zvon încă din septembrie anul trecut. De asemenea, fizicianul Cliff Burgess, de la McMaster University și de la Institutul Perimeter pentru Fizică Teoretică din Ontario, care nu a participat la experimentele și observațiile desfășurate în cadrul LIGO, a precizat "pe surse" că echipa LIGO a detectat undele gravitaționale produse de fuziunea a două găuri negre. Această descoperire ar urma să fie prezentată joi în cadrul conferinței de presă precum și într-un material ce va fi publicat de revista Nature.

Ecuațiile lui Einstein indicau faptul că undele gravitaționale ar fi generate de accelerația obiectelor cosmice masive și astfel cele mai dramatice evenimente cosmice, cum sunt exploziile de stele intrate în stadiul de supernove sau fuziunea dintre două găuri negre, ar trebui să producă niște unde gravitaționale puternice, mai ușor de detectat.

LIGO este de fapt o pereche de detectoare supersensibile ce au fost construite la Livingston, Louisiana și respectiv Hanford, Washington, pentru a percepe micile vibrații în spațiu-timp provocate de undele gravitaționale care ajung până la planeta noastră. Dacă undele gravitaționale trec prin sistemul de detecție cu laser și oglinzi, distanța parcursă de undele laser, setate pe lungimea de exact 4 kilometri, scade cu un interval minuscul — de mii de ori mai mic decât diametrul unui nucleu atomic — dar totuși detectabil.

Dacă oamenii de știință de la LIGO au descoperit într-adevăr dovezi concrete ale existenței undelor gravitaționale, atunci discipline precum fizica sau astronomia vor pătrunde într-o nouă eră. "Ținând cont de faptul că undele gravitaționale nu interacționează direct cu materia (spre deosebire de radiația electromagentică, spre exemplu), ele se propagă prin Univers nestingherite și ne pot oferi o imagine de ansamblu asupra întregului cosmos", conform echipei LIGO. Astfel de unde "ar trebui să transporte informația nealterată cu privire la originea lor, spre deosebire de radiația electromagnetică care este distorsionată de-a lungul milioanelor de ani lumină pe care îi străbate prin spațiu".

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

2 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

3 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

4 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită