O erupție solară a perturbat traficul aerian în Suedia

O erupție solară a perturbat traficul aerian în Suedia

O erupție solară a scos miercuri din funcțiune pentru scurt timp radarele aeroporturilor din sudul Suediei, fapt ce a determinat întârzieri importante ale curselor aeriene, relatează AFP.

'În jurul orei 15:45 (14:45) GMT, furtunile solare au perturbat câmpurile magnetice terestre, provocând disfuncționalități ale radarelor' folosite pentru dirijarea traficului aerian, a explicat un purtător de cuvânt al Direcției suedeze de aviație civilă.

Prin urmare, situația a impus închiderea spațiului aerian în partea de sud a Suediei, traficul fiind reluat progresiv o oră mai târziu. Aeroporturile cele mai afectate au fost Stockholm-Arlanda, Stockholm-Bromma, Malmo și Goteborg.

Erupțiile solare proiectează cu mare viteză în spațiu plasma solară care atinge atmosfera înaltă a Terrei și îi perturbă câmpurile magnetice. Acest fenomen creează aurorele boreale, dar în același timp poate perturba funcționarea sateliților de comunicații și a rețelelor electrice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?