O femeie de culoare va figura pentru prima oară pe o bancnotă americană (Trezorerie)

O femeie de culoare va figura pentru prima oară pe o bancnotă americană (Trezorerie)

O femeie de culoare, militantă pentru abolirea sclaviei, ea însăși fostă sclavă, Harriet Tubman (1822-1913), va figura pe o bancnotă americană, a anunțat miercuri secretariatul Trezoreriei, preluat de AFP.

Anunțul pune capăt suspansului în care au stat americanii aproape un an. "Dacă este adevărat, este o veste mare, Tubman pe bancnota de 20 de dolari constituie o idee bună! Noul design urmează să apară cât de curând posibil. Femeile au așteptat destul", a spus senatoarea Jeanne Shaneen.

În iunie 2015, Trezoreria și-a anunțat intenția de a înlocui portretul primului secretar al Trezoreriei americane, Alexander Hamilton, de pe bancnota de 10 dolari cu cel al unei femei, al cărei nume nu fusese însă stabilit. Proiectul i-a nemulțumit însă pe admiratorii părintelui fondator al Constituției, care au pledat mai degrabă pentru înlocuirea efigiei lui Andrew Jackson, al șaptelea președinte american, mult mai puțin popular, de pe bancnota de 20 de dolari. Administrația a lansat atunci o vastă consultare a opiniei publice pentru a afla ce femeie ar trebui desemnată pentru a figura pe o bancnotă, prima oară în 100 de ani.

"Am primit milioane de răspunsuri", a anunțat recent Jack Law, secretarul Trezoreriei, adăugând că printre finaliste s-au numărat Eleanor Roosevelt și activista pe tărâmul luptei împotriva segregării rasiale Rosa Parks.

Noua bancnotă nu va fi totuși tipărită înainte de 2030, conform mai multor organe de presă din SUA.

Și alte femei au figurat în trecut pe bancnote americane, printre care Martha Washington, soția primului președinte american, George Washington, sau indiana Pocahontas, amintește AFP.

AGERPRES/(AS — autor. Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /