Situație pasibilă de conflict de interese la Spitalul Colțea din București. În 2019 și 2020, o firmă al cărei patron avea o relație amoroasă cu Mioara Munteanu, șefa Serviciului Achiziții, a semnat contracte de circa 120.000 de lei cu această unitate medicală. În același timp, societatea a devenit furnizor de bază pentru alte spitale din Capitală, multiplicându-și de 17 ori cifra de afaceri. Cu două luni înainte de primul contract de la Colțea, cei doi iubiți își cumpăraseră împreună un apartament în București, dezvăluie G4Media.

Bornele-cheie ale afacerilor de la Spitalul Colțea sunt următoarele:

  • 5 decembrie 2018: Mioara Munteanu, angajată la Spitalul Colțea din august același an, și Valeriu Apostol, patron al firmei Povamin SRL Tecuci, au cumpărat în cote de câte 1/2 un apartament de circa 48 de mp în București, pe Șoseaua Viilor;

  • 1 ianuarie 2019: Mioara Munteanu a devenit șefa Serviciului Achiziții din spital;
  • 4 ianuarie 2019: Valeriu Apostu a adăugat la obiectul de activitate al Povamin SRL ”comerț cu ridicata al produselor textile”, ”comerț cu ridicata al îmbrăcămintei și încălțămintei”, ”comerț cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc”, ”comerț cu ridicata al mobilei de birou”, ”comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice, în magazine specializate”. Multe dintre contractele ulterioare ale societății, cu spitale din Capitală, se vor baza pe această modificare;
  • 20 ianuarie 2019: Povamin SRL a semnat primul său contract cu un spital – cel al Penitenciarului Rahova. Anterior, societatea nu mai apare în Sistemul de Achiziții Publice;
  • 6 februarie 2019: Povamin SRL a semnat primul contract cu Spitalul Colțea. Au urmat și altele, ultimul fiind înregistrat în aprilie 2020;
  • În perioada 2019-2020, conform conturilor de Facebook, Munteanu și Apostu și-au petrecut mai multe vacanțe împreună, inclusiv în străinătate;
  • Din ianuarie 2019 și până în prezent, Povamin a semnat sute de contracte cu mai multe spitale, în special din București. De la Spitalul Colțea, societatea lui Apostu a încasat în 2019 circa 100.000 de lei, ceea ce ar însemna circa 30% din cifra de afaceri din acel an. Cifra de afaceri a firmei a crescut de la 77.000 de lei în 2018 la 1,3 milioane de lei în 2020;
  • În octombrie 2020, Mioara Munteanu s-a transferat la alt spital din București. În 2021, după ce la Colțea au apărut suspiciuni legate de contractele cu Povamin SRL, Munteanu și-a vândut jumătatea de apartament mamei lui Apostu.

Conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice, ”autoritatea contractantă are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a preveni, identifica şi remedia situaţiile de conflict de interese, în scopul evitării denaturării concurenţei şi al asigurării tratamentului egal pentru toţi operatorii economici”.

Managerul spitalului, Mircea Lupușoru, declară, însă, că ”Nu cunosc, nu am știut. Dacă lucrurile au stat așa, nu a fost corect. Situația mi-a fost sesizată de cineva de la Juridic, așa că i-am chemat pe toți foștii colegi de la Achiziții ai doamnei Munteanu care mi-au declarat, sub semnătură, că nici ei nu cunoșteau acest aspect.”

Pe de altă parte, o sursă din cadrul unității medicale a afirmat, pentru G4Media, că ”Era de notorietate relația dintre cei doi. Doamna Munteanu îl prezenta drept logodnicul ei. Domnul Apostu a fost văzut în biroul domnului manager, împreună cu doamna Munteanu, încă de la sfârșitul lui 2018”.

”Nu este iubit…. ce pot să zic eu acuma? Nu e grad de rudenie prevăzut de lege. Una este viața personală, alta cea profesională. Profesional, mi-am făcut treaba ca la carte, nu amestecăm lucrurile. Totul a fost transparent, în Sistemul de Achiziții Publice.”
Mioara Munteanu, fostă șef Serviciu Achiziții la Spitalul Colțea

”Nu a fost absolut nici o favorizare. Am fost tot timpul în căutare de oportunități pentru firma mea și, pur și simplu, am intrat pe această piață. Este doar o coincidență faptul că aveam o relație cu doamna Munteanu în acea perioadă”
Valeriu Apostu, patron Povamin SRL

Sursa: Facebook/ Mioara Muntean, Valeriu Apostu

Situația în care s-a aflat Mioara Munteanu în perioada februarie 2019-aprilie 2020 este susceptibilă a fi ilegală conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice care, la articolul 60, litera c, indică ca ”generator” de conflict de interese ”participarea în procesul de verificare/evaluare a solicitărilor de participare/ofertelor a unei persoane despre care se constată sau cu privire la care există indicii rezonabile/informații concrete că poate avea, direct ori indirect, un interes personal, financiar, economic sau de altă natură, ori se află într-o altă situație de natură să îi afecteze independența și imparțialitatea pe parcursul procesului de evaluare”.

Pe contractele semnate cu Povamin de spital apar, concomitent, numele lui Apostu și Munteanu.

Derivând de aici, Munteanu ar putea fi suspectată și de săvărșirea infracțiunii de ”folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane” (art. 301 Cod Penal) care arată că ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.”

Nu este prima problemă de integritate cu care se confruntă un membru al conducerii Spitalului Colțea, unitate medicală aflată în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București.

Managerul Mircea Lupușoru a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate că, în 2017, în timpul mandatului de la fostul său loc de muncă (director medical la Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”) a deținut simultan și calitatea de asociat unic, respectiv funcția de administrator la C.M.I. Dr. Lupușoru Mircea Ovidiu Denis SRL, ceea ce a reprezentat o situație de incompatibilitate.

Lupușoru a contestat decizia la Curtea de Apel București, a pierdut, dar a atacat sentința la Înalta Curte unde procesul va fi reluat în 2022. ”Cred în justiție”, a afirmat managerul de la Colțea referitor la acest dosar. În cazul în care acțiunea sa va fi respinsă, Lupușoru își va pierde mandatul de la Colțea.