O fosilă din Antarctica, asemănată cu o ''minge de fotbal dezumflată'', e al doilea cel mai mare ou din lume

O fosilă din Antarctica, asemănată cu o ''minge de fotbal dezumflată'', e al doilea cel mai mare ou din lume

O fosilă misterioasă cu o vechime de 68 de milioane de ani, găsită pe insula Seymour din Antarctica, care seamănă cu ''o minge de fotbal dezumflată'', s-a dovedit o descoperire unică - al doilea cel mai mare ou din istorie, care ar fi aparţinut unei reptile marine uriaşe, ce a trăit în vremea dinozaurilor, relatează miercuri Reuters.

Oul fosilizat - care măsoară 29 de centimetri pe 20 de centimetri - este doar puţin mai mic în comparaţie cu ouăle păsărilor-elefant din Madagascar, incapabile de zbor şi care au au dispărut abia în urmă cu câteva secole, au anunţat miercuri oamenii de ştiinţă.


Sursa foto: utexas.edu


În timp ce păsările, crocodilienii şi mulţi dinozauri depuneau ouă cu coaja tare, oul din Antarctica avea un înveliş moale, asemănător pergamentului.

''Acest nou ou este primul ou fosilizat din Antarctica şi cel mai mare ou cu coajă moale descoperit vreodată'' a declarat un paleontolog de la Universitatea din Texas, Lucas Legendre, unul dintre autorii principali ai studiului publicat în jurnalul Nature.


Sursa foto: utexas.edu


''Seamănă puţin cu o minge de fotbal dezumflată: alungit, lăsat, cu multe cute şi pliuri la suprafaţă. O laterală e aplatizată, ceea ce sugerează că acesta este locul în care a intrat în contact cu solul marin. Coaja sa este foarte subţire şi slab mineralizată, ca în cazul ouălor de şopârlă sau de şerpi'', a explicat specialistul.

Singurele vieţuitoare din Antarctica de la acea vreme suficient de mari pentru a depune astfel de ouă erau reptilele marine numite mozazauri şi pleziozaurii cu gât lung.


Sursa foto: utexas.edu


Fosila pune la îndoială ideea că aceste animale nu depuneau ouă şi erau vivipare. ''Credem că aceste reptile mari aveau aceeaşi strategie reproductivă ca şi şopârlele vivipare şi şerpii, care depun ouă cu o coajă foarte subţire care eclozează imediat după depunere", a spus Legendre.

Oul nu conţinea rămăşiţe embrionare, iar scheletul femelei nu a fost găsit pentru a putea identifica specia animalului care l-a depus. Printre candidaţi se numără specii de mozazauri care atingeau 15 metri lungime şi pleziozauri, de 10 metri lungime, a notat Legendre.

Mozazaurii şi pleziozaurii au dispărut în acelaşi timp ca şi dinozaurii, după ce un asteroid a lovit Pământul, cu 66 de milioane de ani în urmă.


Foto: (c) Francisco Hueichaleo / utexas.edu


Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Chile şi de la Muzeul de Istorie Naturală din această ţară au descoperit fosila în 2011. Iniţial, uluiţi de aceasta, au denumit-o ''The Thing'' (''Creatura''), după titlul unui film ştiinţifico-fantastic.

''Când am ajuns în tabără, i-am întrebat pe geologii care ne însoţeau dacă au văzut vreodată ceva asemănător'', a povestit Rodrigo Otero, specialist în paleontologie la Universitatea din Chile, citat de Reuters. ''Expresia lor de uimire a spus totul'', a adăugat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro