O icoană a declanșat un scandal diplomatic între Bosnia, Rusia și Ucraina

O icoană a declanșat un scandal diplomatic între Bosnia, Rusia și Ucraina

Liderul bosniac sârb Milorad Dodik a negat că i-ar fi dăruit ministrului de externe rus Serghei Lavrov o icoană furată după ce Ucraina a anunțat că demarează o investigație pentru a vedea dacă obiectul de cult a fost scos ilegal din țară, relatează Reuters și  MSN .

Ministerul culturii ucrainean a remis luni un comunicat în care afirmă că o analiză sugerează că icoana Sfântului Nicolae dăruită de Dodik lui Lavrov ar aparține Ucrainei.

Dodik, reprezentantul sârb în președinția tripartită a Bosniei și Herțegovinei, i-a făcut cadou icoana ministrului de externe rus în timpul vizitei oficiale efectuate de acesta în Bosnia săptămâna trecută.

Icoana a fost descrisă de presa bosniacă drept o relicvă veche de 300 de ani originară din estul Ucrainei, aceeași regiune în care forțele separatiste pro-ruse se luptă cu forțele Kievului.

Ambasada Ucrainei din Sarajevo a cerut imediat autoritățile bosniece informații cu privire la modul în care icoana a ajuns în Bosnia. Procurorii au anunțat de asemenea că vor investiga circumstanțele în care aceasta a ajuns în posesia statului bosniac.

Ministerul de externe al Rusiei a anunțat că va înapoia icoana lui Dodik pentru „clarificări suplimentare vizavi de istoria sa” prin intermediul Interpolului.

Biroul lui Dodik a emis marți un comunicat în care afirmă că icoana a fost realizată pentru „uz domestic” și că nu a fost furată, criticând informațiile din mass-media care au descris icoana ca făcând parte din moștenirea culturală și fiind o comoară națională.

Ministerul culturii ucrainean a afirmat în comunicatul de luni că analiza unei imagini cu sigiliul icoanei arată că aceasta aparține Ucrainei, adăugând că strânge dovezi și ca Bosnia să urmeze „pașii corespunzători”.

Zeci de bosnieci sârbi au luptat alături de rebelii din estul Ucrainei, aceștia având legături strânse cu Rusia.

Dodik a fost testat pozitiv cu coronavirusul marți și a fost spitalizat după ce a acuzat dureri de stomac.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /