O medalie de jumătate de kilogram de aur, adjudecată la 30.000 de euro

O medalie de jumătate de kilogram de aur, adjudecată la 30.000 de euro

O medalie comemorativă de 5.000 de ruble, care cântăreşte jumătate de kilogram de aur, a fost adjudecată, marţi seara, la 30.000 de euro, la licitaţia de aur şi argint organizată online de casa Artmark.

Medalia - sculptată în relief cu Sfântul Serghei din Radonezh, reformatorul spiritual al Rusiei medievale, şi emisă cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la naşterea sa - este o primă apariţie în spaţiul românesc a unei medalii din aur masiv cu o greutate de jumătate de kilogram de aur. Piesa muzeală realizată într-un atelier din Belarus este însoţită de cutie şi certificat de autenticitate, reprezentat de o carte.

O altă piesă adjudecată la o sumă mare a fost un pocal transilvănean din argint aurit, realizat în Braşov, în secolul al XVII-lea, de către Paulus Roth. Pocalul a fost cumpărat la 9.000 de euro. Potrivit Artmark, piesa muzeală a ajuns în România în urma adjudecării la casa de licitaţie Christie's în 2009. O piesă semnată de acelaşi autor, care păstrează elemente definitorii ale atelierului transilvănean şi perioadei în care a fost realizată, se află la Muzeul Metropolitan de Arte din New York.


Sursa foto: www.artmark.ro


Licitaţia a cuprins peste 200 de piese de colecţie - monede rare, lingouri, bijuterii, obiecte muzeale manufacturate în celebre ateliere europene şi româneşti sau medalii unicat care cântăresc aproximativ 200 kg de aur şi argint.

Între loturile adjudecate la sume ridicate s-au mai numărat un pandantiv-monedă solidus, din aur, înfăţişându-l pe împăratul bizantin Theodosius II (Constantinopol, cca. 425), la 1.300 de euro, patru lingouri din aur, sigilate, de 10 respectiv 20 g, la 3.500 de euro, 11 mini-lingouri din aur, sigilate, de 2 respectiv 5 g, la 2.500 de euro, o colecţie de 17 monede de aur, fiecare de 20 de franci aur belgieni, bătuţi de regele Leopold II, la 6.500 de euro, o colecţie de 32 monede din aur, fiecare echivalând 20 franci aur elveţieni, la 13.000 de euro, un ceas Patek Philippe Calatrava, din aur, de mână, unisex, la 7.000 de euro, Ordinul "Tudor Vladimirescu", clasa I, din aur, decorat cu diamante, în cutia originală, oferit de Nicolae Ceauşescu fostului ministru de externe George Macovescu, însoţit de brevet, la 6.000 de euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...