O navă-cargo cu destinația Stația Spațială Internațională, lansată cu succes din Kazahstan

O navă spațială de marfă Progress a decolat miercuri de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan având ca misiune aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale (ISS), a anunțat Agenția spațială rusă Roskosmos citată de AFP și Xinhua.

Sursa foto: www.spaceflightinsider.com

Nava-cargo Progress MS-06, transportată de o rachetă Soyuz-2, a fost lansată la ora 09:20 GMT, dispozitivul separându-se "cu succes la al treilea etaj al lansatorului și fiind plasat pe orbită la 8 minute și 48 secunde după decolare", după cum a precizat Roskosmos într-un comunicat.

Progress, care transportă o încărcătură cu o greutate de aproximativ 2,5 tone conținând în special combustibil, apă, gaz comprimat precum, câțiva nanosateliți și echipamente pentru experimente științifice, va andoca pe ISS vineri la ora 11:42 GMT, potrivit aceleiași surse.

Echipajul actual de pe ISS este format din cosmonautul rus Fiodor Iourchtchikhine și astronauții americani Peggy Whitson și Jack Fischer.

Rachetele rusești Soyuz reprezintă în prezent singura modalitate de aprovizionare a ISS, dar și de transport a echipajului uman pe și de pe stația spațială în urma întreruperii misiunilor cu nave spațiale americane, precizează AFP.

Șaisprezece țări participă în cadrul ISS, avanpost și laborator spațial amplasat pe orbită în 1998, care a costat în total 100 de miliarde de dolari, proiect finanțat în cea mai mare parte de Rusia și Statele Unite.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită