O nedreptate istorică, pe cale să fie corectată: Româna ar urma să figureze ca limbă de stat în Constituția Republicii Moldova

O nedreptate istorică, pe cale să fie corectată: Româna ar urma să figureze ca limbă de stat în Constituția Republicii Moldova

Deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au depus în Legislativul de la Chișinău un proiect de lege care prevede ca în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”, transmite agenția de presă Moldpres, citată de Agerpres.

Drapelul Republicii Moldova FOTO Arhivă

Respectivul proiect de lege, destinat să corecteze o „nedreptate istorică”, urmează să implementeze decizia din 2013 a Curţii Constituţionale, care a decis că textul Declaraţiei de Independenţă primează în faţa Constituţiei. Declaraţia de Independenţă menționează limba română ca limbă de stat, în timp ce Constituția se referă la așa-zisa limbă moldovenească.

Potrivit documentului, care urmează să fie examinat în comisiile parlamentare, sintagmele „limba de stat”, „limba oficială” şi „limba maternă”, la orice formă gramaticală, vor fi înlocuite cu „limba română”, la forma gramaticală corespunzătoare, notează Agerpres.

În plus, se va constata desuetudinea textului „funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia Republicii Moldova.

„Prezenta iniţiativă legislativă nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Constituţiei, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării şi/sau implementării actelor Curţii Constituţionale”, precizează autorii propunerii de lege.

Proiectul în cauză vine să armonizeze legislaţia cu deciziile Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a stabilit în 2013 că Declaraţia de Independenţă prevalează asupra Constituţiei şi că noţiunea de limbă română trebuie transpusă în legea fundamentată a statului.

Potrivit Declarației de Independență, „limba română ca limbă de stat” şi „reintroducerea alfabetului latin” sunt primele elemente „de identificare a statului”. Aceste elemente sunt puse alături, de exemplu, de drapelul, stema şi denumirea oficială a statului și au un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenţei Republicii Moldova, se menţionează în nota informativă a proiectulului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”