O nouă disciplină obligatorie în liceu. „Tinerele generații vor cunoaște o pagină recentă și dureroasă a istoriei României”

O nouă disciplină obligatorie în liceu. „Tinerele generații vor cunoaște o pagină recentă și dureroasă a istoriei României”

IICCMER subliniază că, deși în ultimele decenii s-a remarcat o multitudine de contribuții valoroase la istoria comunismului românesc, subiectul este departe de a fi epuizat.

Elevi în sala de clasă Sursa foto: Shutterstock

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță introducerea, în Proiectul de lege a învățământului preuniversitar, a disciplinei școlare ,,Istoria comunismului în România". Măsura este parte a Proiectului de lege a învățământului preuniversitar „România educată”.

IICCMER a susținut permanent, cu argumente solide, necesitatea studierii obligatorii a istoriei comunismului românesc, încă de la lansarea inițiativei de către deputatul Alexandru Muraru, Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei”, se arată într-un comunicat de presă.

Concret, după intrarea în vigoare a Legii, în conformitate cu prevederile acesteia, IICCMER va trece, împreună cu Ministerul Educației Naționale, la elaborarea conținuturilor și a planurilor didactice și științifice necesare aplicării imediate a acesteia.

Rezultatele concrete ale investigațiilor întreprinse și contribuțiile științifice ale experților permit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc să funcționeze, împreună cu Ministerul Educației Naționale, în calitate de platformă de integrare a tuturor conținuturilor științifice și didactice disponibile în România”, mai arată sursa citată.

„O pagină recentă și dureroasă a istoriei României”

Beneficiarii vor fi atât elevii, cât și profesorii de istorie, vizându-se transmiterea conținuturilor didactice în forme și la standarde academice aflate la nivelul științelor pedagogice actuale.

,,Îl felicit pe domnul deputat Muraru pentru această inițiativă și îi mulțumesc doamnei ministru Ligia Deca pentru includerea sa în proiectul de lege aflat acum în dezbatere publică. Odată cu intrarea în vigoare a legii, tinerele generații vor avea posibilitatea să cunoască o pagină recentă și dureroasă a istoriei României, foarte importantă de înțeles, pentru a conștientiza necesitatea apărării democrației și libertăților de care ne bucurăm cu toții astăzi”, declară prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, președinte executiv IICCMER.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc subliniază că, deși în ultimele decenii s-a remarcat o multitudine de contribuții valoroase la istoria comunismului românesc , subiectul este departe de a fi epuizat, situație care impune continuarea cercetărilor.

IICCMER, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții, precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică), vor pune la dispoziție toate resursele necesare implementării acestui proiect educațional, așa cum se stipulează în proiectul de lege”, conchide președintele executiv IICCMER.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…