O nouă mişcare de stânga va fi lansată în Germania pentru a contrabalansa succesul dreptei

O nouă mişcare de stânga va fi lansată în Germania pentru a contrabalansa succesul dreptei

Un politician german din stânga eşichierului politic se pregăteşte să lanseze o nouă mişcare politică, "Aufstehen" ("Treziţi-vă"), în contextul unei prezenţe tot mai accentuate a partidelor de dreapta şi populiste în Germania şi în Europa, relatează DPA.

Website-ul mişcării , care a devenit activ sâmbătă, oferă puţine detalii, în afară de data lansării, 4 septembrie, şi sloganuri precum "Den Buergern muss zugehoert werden!" (Cetăţenii trebuie să fie auziţi!).

Sahra Wagenknecht, liderul parlamentar al grupării de stânga Die Linke, a vorbit însă într-un interviu acordat vineri Der Spiegel despre scopurile mişcării.


Foto: (c) CLEMENS BILAN / EPA


Wagenknecht a afirmat că mişcarea li se va adresa celor care "sunt nemulţumiţi de politicile predominante, vor o reînnoire a statului bunăstării şi o politică externă paşnică".

Ea a mai spus că mişcarea se va inspira din succesul altor mişcări populare de stânga precum cea a democratului american Bernie Sanders, fost candidat pentru învestitura democrată în alegerile prezidenţiale, sau cea a liderului laburist Jeremy Corbyn în Marea Britanie. "Suntem în contact cu oameni activi din aceste campanii", a spus ea.

În contextul scăderii sprijinului public pentru Partidul social-democrat (SPD) de centru-stânga, în contrast cu cotele record de popularitate la care a ajuns formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Wagenknecht a făcut apeluri repetate privind înfiinţarea unui nou partid populist de stânga.

Prin lansarea "Aufstehen", Sahra Wagenknecht spune că speră la sprijin din partea unor figuri din Die Linke, SPD şi chiar de la Verzi.

Anunţul a fost deja întâmpinat cu critici de vicepreşedintele SPD Ralf Stegner într-o postare pe Facebook de sâmbătă, care a descris mişcare drept "o iniţiativă de PR".

"Într-o Europă care este în derivă tot mai pronunţat spre dreapta... avem nevoie urgentă de alternative progresiste", a precizat Stegner, adăugând că în opinia sa răspunsul este un SPD puternic, nu mişcarea "Aufstehen".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

3 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

4 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

5 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina