O nouă mişcare de stânga va fi lansată în Germania pentru a contrabalansa succesul dreptei

Un politician german din stânga eşichierului politic se pregăteşte să lanseze o nouă mişcare politică, "Aufstehen" ("Treziţi-vă"), în contextul unei prezenţe tot mai accentuate a partidelor de dreapta şi populiste în Germania şi în Europa, relatează DPA.

Website-ul mişcării, care a devenit activ sâmbătă, oferă puţine detalii, în afară de data lansării, 4 septembrie, şi sloganuri precum "Den Buergern muss zugehoert werden!" (Cetăţenii trebuie să fie auziţi!).

Sahra Wagenknecht, liderul parlamentar al grupării de stânga Die Linke, a vorbit însă într-un interviu acordat vineri Der Spiegel despre scopurile mişcării.

 


Foto: (c) CLEMENS BILAN / EPA


Wagenknecht a afirmat că mişcarea li se va adresa celor care "sunt nemulţumiţi de politicile predominante, vor o reînnoire a statului bunăstării şi o politică externă paşnică".

Ea a mai spus că mişcarea se va inspira din succesul altor mişcări populare de stânga precum cea a democratului american Bernie Sanders, fost candidat pentru învestitura democrată în alegerile prezidenţiale, sau cea a liderului laburist Jeremy Corbyn în Marea Britanie. "Suntem în contact cu oameni activi din aceste campanii", a spus ea.

În contextul scăderii sprijinului public pentru Partidul social-democrat (SPD) de centru-stânga, în contrast cu cotele record de popularitate la care a ajuns formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Wagenknecht a făcut apeluri repetate privind înfiinţarea unui nou partid populist de stânga.

Prin lansarea "Aufstehen", Sahra Wagenknecht spune că speră la sprijin din partea unor figuri din Die Linke, SPD şi chiar de la Verzi.

Anunţul a fost deja întâmpinat cu critici de vicepreşedintele SPD Ralf Stegner într-o postare pe Facebook de sâmbătă, care a descris mişcare drept "o iniţiativă de PR".

"Într-o Europă care este în derivă tot mai pronunţat spre dreapta... avem nevoie urgentă de alternative progresiste", a precizat Stegner, adăugând că în opinia sa răspunsul este un SPD puternic, nu mişcarea "Aufstehen".AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

3 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume