O nouă rachetă chinezească a eşuat în misiunea de încercare

O nouă rachetă chinezească a eşuat în misiunea de încercare

O nouă rachetă construită de China pentru transportul unor încărcături de greutate medie pe orbită, ce urma să devină calul de povară al programului spaţial chinezesc, a eşuat la prima lansare, conform unui anunţ al agenţiei Xinhua, transmite marţi Reuters.

Racheta Long March 7A, o variantă modernizată a rachetei Long March 7, a fost lansată luni dimineaţă de la Centrul spaţial Wenchang, din provincia insulară sudică Hainan. După lansare, racheta a suferit o defecţiune a cărei cauză este investigată, transmite Xinhua.

Ţinând cont de specificaţiile sale tehnice, racheta LM-7A urmează să devină principalul lansator al Chinei pentru misiuni de poziţionare a sateliţilor pe orbită, înlocuind rachetele mai vechi de tipul LM-2, LM-3 şi LM-4.

De asemenea, noua familie de rachete LM-7A urmează să fie folosită pentru amplasarea pe orbită a unor componente ale viitoarei staţii spaţiale chineze, ce va fi gata în 2022.

Deocamdată nu se ştie în ce măsură eşecul acestei prime misiuni va afecta programul spaţial chinez pe termen scurt. Agenţia spaţială chineză anunţa în ianuarie că anul acesta va desfăşura 40 de lansări, printre care şi lansări de infrastructură spaţială.

Preşedintele Xi Jinping a prioritizat programul spaţial pentru întărirea securităţii naţionale şi a apărării. Guvernul de la Beijing a subliniat că este vorba de un program complet paşnic.

În 2003, China a devenit cea de-a treia ţară care a trimis un om în spaţiu prin mijloace proprii, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

4 VIDEO Faza asta este de la Galați...

5 Teodorovici, în corzi! / OLAF investighează cum a cheltuit România miliardul de euro pentru Delta Dunării