O nouă speranță pentru bărbații infertili după ce s-a reușit eliminarea unui cromozom ce produce sterilitate

O nouă speranță pentru bărbații infertili după ce s-a reușit eliminarea unui cromozom ce produce sterilitate

Oamenii de știință au reușit să obțină descendenți sănătoși din șoareci masculi care erau genetic sterili deoarece aveau un cromozom în plus, conform unui nou studiu publicat joi. Procedura oferă speranțe bărbaților care suferă de infertilitate din cauza aceleiași probleme genetice, informează agenția Xinhua.

Sexul oamenilor este determinat de cromozomii X și Y. În general, persoanele de sex feminin au doi cromozomi X (XX), iar cele de sex masculin au un cromozom X și unul Y (XY), însă aproximativ unul din 500 de băieți se naște cu un cromozom în plus, fie X, fie Y. Prezența a trei cromozomi în loc de doi poate întrerupe procesul de formare a spermei rezultând infertilitatea, se arată în cercetarea publicată în jurnalul american ''Science''.

Oamenii de știință de la Francis Crick Institute din Marea Britanie au descoperit, însă, o cale de a îndepărta cromozomul în plus pentru a produce descendenți fertili.

Echipa de cercetători a prelevat mostre de țesut de la urechea șoarecilor cu cromozomi XXY și XYY, le-au cultivat și au colectat celule ale țesutului conjunctiv cunoscute sub numele de fibroblaste. Ulterior, ei au transformat fibroblastele în celule stem și au observat că în timpul acestui proces unele dintre celule au pierdut cromozomul în plus.

Printr-o metodă existentă deja, ei au utilizat semnale chimice specifice pentru a ''ghida'' celulele stem către a deveni celule cu potențial de a deveni spermă matură.

Odată injectate în șoareci-gazdă, aceste celule s-au dezvoltat în spermă matură care a fost apoi colectată și utilizată pentru a obține descendenți sănătoși și fertili prin intermediul reproducției asistate.

''Abordarea noastră ne-a permis să obținem descendenți din șoareci sterili XXY și XYY'', arată într-un comunicat autorul principal al cercetării, Takayuki Hirota de la institutul amintit.

În cadrul unui experiment preliminar, echipa de cercetători a descoperit că celulele stem produse din fibroblastele bărbaților cu sindrom Klinefelter (XXY) au pierdut de asemenea cromozomul care era în plus.

În cazul în care aceste descoperiri vor fi aplicate în siguranță pe oameni, ar fi posibil ca bărbații cu sindromul Klinefelter sau sindromul Dublu Y (XYY), care sunt infertili, să poată avea copii prin intermediul reproducției asistate, pe baza acestei tehnici, susțin oamenii de știință.

Până la aplicarea acestei tehnici pe subiecți umani este nevoie, însă, de multe alte cercetări.

Studiul a fost efectuat în colaborare cu Universitatea Kyoto și a fost finanțat de Consiliul European pentru Cercetare, Agenția pentru Știință și Tehnologie din Japonia și Societatea pentru Promovarea Științei din Japonia, precizează sursa citată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…