
O nouă zi de proteste. Grefierii din mai multe județe refuză să lucreze. Angajații de la Apele Române și-au pus salariile „nesimțite” pe uși
Au început protestele și la Administrația Națională a Apelor Române (ANAR). Sindicaliștii au trimis la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o scrisoare de protest. Angajații și-au pus salariile, considerate „nesimțite”, pe ușile instituțiilor.
Proteste au avut loc marți, 1 iulie, la mai multe entități din componența ANAR.
Astfel, la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Vrancea toți cei 140 de angajați au întrerupt activitatea în intervalul 9:00-11:00, iar activitățile specifice au fost sistate în acest interval de timp. Aceștia și-au pus pe ușa de la intrare salariile considerate „nesimțite".
S-au printat fluturașii de salariu, cu anonimizare nume, prenume și marcă și s-au afișat la sediul Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea, transmite Sindicatul din Apele Romane, afiliat BNS.
De asemenea, începând cu ora 10:00, pentru două ore, s-a înrerupt activitatea și la Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacău, fiind organizat un protest spontan.
Și la Sistemul de Gospodarire a Apelor Gorj s-a oprit activitatea.
Sindicatul Mureșul din Apele Române a înaintat o scrisoare de protest către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor privind măsurile propuse de reducere a personalului, reorganizare a ANAR și diminuare a drepturilor salariale. Acest sindicat are în componența sa peste 30% din numărul total de angajați ai Administrației Naționale Apele Române (ANAR).
„Atragem atenția public că aceste măsuri vor afecta direct siguranța cetățenilor, vor pune în pericol infrastructura critică de gospodărire a apelor și vor crea un impact social devastator în rândul angajaților și al familiilor acestora”, se arată în scrisoare.
Angajații sunt nemulțumiți de diminuarea sporului de condiții vătămătoare, eliminarea sportului/indemnizației de complexitate a muncii și a altor drepturi cîștigate inclusiv prin hotărâri judecătorești definitive, reducerea concediului de odihnă suplimentar și anularea unor beneficii prevăzute expres de lege.
Sindicatul consideră că reducerea sportului de condiții vătămătoare de la 15% din salariul de bază la suma fixă de 300 lei brut lunar, măsură adoptată deja, reprezintă o măsură profund inechitabilă și discriminatorie, care ignoră total specificul activităților desfășurate în medii cu risc crescut.
Aceștia subliniază că sporul pentru condiții vătămătoare nu este un „privilegiu”, ci „reprezintă o compensare minimală a riscurilor reale și continue la care personalul este expus: manipularea substanțelor chimice periculoase, lucrul în medii biologice contaminate, intervenția în teren și exploatarea utilajelor hidrotehnice în condiții dificile”.
Cât câștigă angajații de la ANAR
Pentru a demonstra clar impactul financiar al acestor măsuri, Sindicatul Mureșul a prezentat exemple concrete de calcul pentru o funcție de execuție, cu studii superioare, grad profesional maxim (gradul I) și gradație maximă (peste 20 de ani):
- „salariu de încadrare: 7.944 lei brut;
- spor de condiții vătămătoare în prezent (15%) – 1.192 lei brut/lună;
- spor plafonat propus - 300 lei brut/lună;
- diminuare lunară – 892 lei brut, echivalent cu aproape 12% din salariul de bază.
- diminuare anuală – 10.704 lei brut/salariat”, menționează Sindicatul Mureșul.
De asemenea, a fost prezentată și situația unei funcții de execuție – muncitor, cu studii medii, cu treaptă profesională maximă (treapta I) și gradație maximă (peste 20 de ani).
„- Salariu de încadrare: 5.936 lei brut;
- spor de condiții vătămătoare în prezent (15%) – 890 lei brut/lună;
- spor plafonat propus - 300 lei brut/lună;
- diminuare lunară – 590 lei brut, echivalent cu aproape 10% din salariul de bază.
- diminuare anuală – 7.080 lei brut/salariat”, potrivit sursei citate.
Protestele continuă în toată țara
Angajații Ministerului de Finanțe, ANAF și unitățile subordonate continuă manifestațiile , iar un protest spontan a avut loc și la Curtea de Apel București.
O delegație a Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial așteaptă sa aibă o întrevedere cu Ministrul Justiției, informează BNS. Astfel, protestatarii din fața Curții de Apel București s-au îndreptat spre sediul Ministerului Justiției.
Cătălin Trăistaru, președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial se va întâlni cu Radu Marinescu, ministrul Justiției, pe fondul protestelor spontane de la Curtea de Apel București, care au fost urmate de marș către minister.
Sindicaliștii anunță acțiuni în toate institutiile statului: „Ilie Bolojan taie!”
„Ilie Bolojan taie! Ilie Bolojan nu analizează și nu dialoghează, spre încântarea celor care se lasă ușor manipulați de campaniile anti-bugetari. Ilie Bolojan abia a început și îi va atinge prin măsuri și pe cei care acum încă aplaudă! Noi, bugetarii care trebuie să ne sacrificăm primii pentru ”reformele” penibile făcute pe spatele celor care mai și muncesc, ne luăm soarta în mâini și reacționăm. Până la acțiuni sindicale organizate național de sindicate, se produc proteste spontane în linie, la aproape toate instituțiile. Ieri (30 iunie n.r.) la finanțe si la MIPE, azi grefierii, apele și alte structuri”, transmite Federația PUBLISIND.
Sindicatul MIPE Normalitate si Sindicatul Dicasterial afiliate PUBLISIND au preluat coordonarea acțiunilor spontane declanșate de salariații din cele două domenii.
„Urmează foarte probabil acțiuni în reacție în toate institutiile statului. Cam așa va arăta de acum normalitatea guvernării marca Bolojan”, potrivit sursei citate.
Sursa: adevarul.ro