"O palmă în față pentru Theresa May", comentează presa europeană rezultatul anticipatelor din Marea Britanie

"O palmă în față pentru Theresa May", comentează presa europeană rezultatul anticipatelor din Marea Britanie

Ziarele europene au ironizat-o vineri fără menajamente pe șefa guvernului britanic, Theresa May, după ce decizia sa de a convoca alegeri legislative anticipate în ideea de a-și întări poziția în negocierile cu privire la Brexit s-a întors împotriva ei, relatează DPA.

Cotidianul francez de stânga Le Monde a prezis "o primăvară crudă pentru Theresa May", apreciind în editorialul intitulat astfel că Marea Britanie este "slăbită" după ce conservatorii premierului și-au pierdut majoritatea parlamentară.

"Totul arată că (referendumul privind Brexit) a fost începutul unui coșmar politic pentru regat. Nimic surprinzător", a scris Le Monde.

Chiar și ziarul conservator Le Figaro a calificat-o pe Theresa May drept "marele perdant" al alegerilor. "Europa spera să vadă un învingător pe malurile Tamisei, pe cineva capabil să gestioneze divorțul cu o mână fermă, iar acum se confruntă cu un mare perdant și un parlament suspendat", a punctat Le Figaro. "La un an după ce au ales să iasă din Uniunea Europeană, britanicii au votat pentru indecizie, cu riscul amânării pe termen nedefinit a unui Brexit care părea garantat".

În Germania, ziarele au relatat cu sarcasm despre pierderea electorală suferită de conservatori. Theresa May a suferit o "lovitură electorală", a titrat Bild, cel mai vândut cotidian german, menționând în articol că șefa guvernului de la Londra "a pariat și a pierdut".

Revista Der Spiegel a ironizat discursul premierului de acceptare a rezultatelor, afirmând că remarcile acesteia despre un leadership stabil au fost o parodie a sloganului său repetitiv și monoton 'puternic și stabil', care spre sfârșitul campaniei nu a mai servit "decât la a o lua în derâdere".

"May nu este Thatcher", a remarcat cotidianul italian Corriere della Sera, făcând referire la premierul britanic cu cel mai îndelungat mandat din secolul XX, devenită cunoscută ca "Doamna de fier". Potrivit ziarului italian, campania Theresei May a fost un "dezastru", ea însăși arătându-se "rece, certăreață și inflexibilă în sloganurile sale 'Brexitul e Brexit' sau 'Ajunge!' ". Mulți britanici s-au săturat de ea ca premier și de șapte ani de guvernare conservatoare", consideră Corriere della Sera.

Cotidianul austriac Die Presse a titrat "O palmă în față pentru Theresa May", în timp ce ziarul elvețian Neue Zuercher Zeitung a conchis că "britanicii nu știu ce vor".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“

4 O dobitoacă

5 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului