O PERSONALITATE PE ZI: Actorul şi cântăreţul Yves Montand

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul şi cântăreţul Yves Montand

Actorul şi cântăreţul francez Yves Montand (Yvo Livi) s-a născut la 13 octombrie 1921, la Monsummano, o localitate din provincia italiană Toscana. În 1923, familia sa a emigrat în Franţa, fugind din Italia fascistă, şi s-a instalat în Marsilia.

Era pasionat de cinema, în special de comediile muzicale americane, idolul său fiind Fred Astaire.

În 1929, familia sa a obţinut naţionalitatea franceză.

La 11 ani muncea în fabrică şi ca ucenic în salonul de coafură unde lucra sora sa. În 1938, a acceptat să lucreze ca şofer la un cabaret din Marsilia. Ulterior, fiind înzestrat cu voce şi talent muzical, Yves Montand a început să cânte în baruri şi bistrouri, imitându-i pe Maurice Chevalier şi Charles Trenet. Talentul său ca interpret, charm-ul şi ţinuta zveltă i-au asigurat un succes imediat la public.

A început să joace în cabaretele din Marsilia prima data pe 21 iunie 1929, la Alcazar, apoi la Odéon, potrivit CineMagia - www.cinemagia.ro .

În 1939, a lucrat pe un şantier în Provence, apoi în 1941 a plecat la Paris.

În perioada următoare s-a lansat la ABC; au urmat Bobino, Folies-Belleville şi celebrul Moulin Rouge, unde a întâlnit-o pe Édith Piaf. Aceasta l-a prezentat persoanelor importante din lumea spectacolului ca Joseph Kosma, Henri Crolla, Loulou Gasté, Jean Guigo, Henri Contet, Louiguy, Marguerite Monnot, Philippe-Gérard, Bob Castella, Francis Lemarque etc.

În 1945, merge ca prim-solist la Théâtre de l'Étoile din Paris.

S-a lansat şi ca actor de cinema făcându-şi debutul cu succes alături de Édith Piaf în "Étoile sans lumiere"; a jucat apoi în "Les Portes de la nuit" de Marcel Carné.

După Moulin Rouge, pleacă cu Édith Piaf în turnee până în 1946. În 1948 ajunge la Saint-Paul-de-Vence pe Côte d'Azur, unde devine un obişnuit al festivalului de la l'Auberge de la Colombe d'Or şi unde îi va cunoaşte pe Jacques Prévert şi Simone Signoret în 1949.



Se îndrăgosteşte de Simone Signoret, care deşi era căsătorită şi avea un copil îşi părăseşte soţul, pe regizorul Yves Allégret, pentru Yves Montand. Se mută împreună în place Dauphine la Paris, iar la 22 decembrie 1951 se căsătoresc şi devin cuplul cel mai mediatizat din lumea spectacolului francez.

În 1952, Henri-Georges Clouzot îi oferă primul rol important, în "Le Salaire de la peur". Filmul este recompensat cu Grand Prix du Festival de Cannes din 1953, potrivit imdb.com .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia