O PERSONALITATE PE ZI: Economistul Milton Friedman

O PERSONALITATE PE ZI: Economistul Milton Friedman

Lider al şcolii economice din Chicago şi laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 1976, Friedman a fost descris de "The Economist" ca fiind "cel mai influent economist din a doua jumătate a secolului XX... posibil din tot secolul", potrivit www.forbes.com. Numele său este asociat cu abordările "monetariste", care consideră că fenomenul inflaţiei poate fi controlat prin oferta monetară.

Milton Friedman s-a născut, la 31 iulie 1912, în Brooklyn, New York, într-o familie de imigranţi evrei, fiind al patrulea şi ultimul copil şi primul fiu al lui Sarah Ethel (Landau) şi al lui Jeno Saul Friedman.

A urmat şcolile primare şi secundare publice, absolvind Liceul Rahway în 1928, chiar înainte de a împlini 16 ani. A primit o bursă competitivă la Universitatea Rutgers şi a absolvit în 1932. La recomandarea profesorului Arthur Burns, Departamentul de Economie din Chicago i-a oferit o bursă de şcolarizare. Universitatea Brown i-a oferi o bursă în domeniul matematicii aplicate. Primul an la Chicago (1932-1933), a fost, din punct de vedere financiar, cel mai dificil an, iar din punct de vedere intelectual, i-a deschis noi lumi. Anul următor a primit o bursă atractivă în Columbia, an în care a fost introdus în economia matematică riguroasă. După anul petrecut în Columbia, a revenit la Chicago, unde a petrecut un an ca asistent de cercetare al lui Henry Schultz, care îşi finaliza lucrarea clasică, "The Theory and Measurement of Demand".

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...